Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncușiene” Craiova 2018

0

Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncușiene” Craiova, ediţia a VI-a, 1 – 30 august 2018

Craiova redevine, pentru o luna, Oraș-Atelier. Artisti din toată lumea se reunesc la Craiova ca să realizeze 5 creații de sculptură din piatră, în cadrul Simpozionului Internaţional de Sculptură “Drumuri Brâncuşiene”. Tema de anul acesta este „Momentul istoric al Marii Uniri de la 1918”.

Obiectivul general al acestui an este de a încuraja promovarea şi diversitatea patrimoniului cultural al Europei, de a creşte gradul de conştientizare a istoriei şi a valorilor comune şi de a consolida sentimentul apartenenţei în spaţiul european comun. În urma unui concurs de promovare proiecte, organizat de Institutul Naţional al Patrimoniului în anul 2017 privind selecţia celor mai competitive evenimente culturale pentru anul 2018, Casa de Cultură se numără printre câştigătorii acestei competiţii cu proiectul cultural Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene” ediţia a VI-a sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.

În urma concursului de proiecte lansat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” în perioadele 27 Aprilie -18 Mai 2018 şi 23 Iunie – 2 Iulie 2018, s-au înscris un număr de 30 de artişti.

Comisia de jurizare a decis selectarea a 5 lucrări în marmură de Rușchița, respectiv participarea următorilor sculptori:

  • Ayhan Kayapinar (Turcia) – Rosy Rose
  • Anna Korver (Noua Zeelandă) – Freedom
  • Petre Virgiliu Mogoşanu (România) – Unitate
  • Masha Paunovic (Serbia) – Union
  • Emilian Popescu (România) – Synergie

Pentru realizarea celor 5 sculpturi, organizatorii propun ca spaţiu de lucru curtea interioară a Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, făcându-se astfel legătura cu perioada de formarea a marelui artist.

Miercuri, 1 august 2018, la ora 11.00, în curtea interioară a Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, va avea loc momentul festiv al deschiderii Simpozionului, unde vor fi prezente oficialități, membrii din comisia de jurizare, artiști locali, presa și cei cinci artiști sculptori.

Produsele acestui Simpozion Internaţional de Sculptură vor consta în 5 opere de creaţie în marmură de Rușchița, ce vor fi amplasate în diferite puncte de atracție ale Municipiului Craiova.

Vineri, 3 august 2018, la ora 12.00, se va organiza un traseu cultural în oraşul Craiova, împreună cu sculptorii, cărora le va fi prezentată, cu ajutorul unui ghid, istoria prezenţei remarcabile a artistului Constantin Brâncuşi şi influenţa culturală pe care acesta a avut-o pe teritoriul municipiului. Programul cultural va fi finalizat de o întâlnire a sculptorilor cu istorici și critici doljeni din domeniu, la Galeria Arta, care va găzdui prelegeri pe tema simpozionului și a centenarului ca sinteză a artei sculpturală în decursul a 100 de ani.

La mijlocul lunii August se va organiza un traseu cultural în Municipiul Târgu Jiu, în parteneriat cu Centru de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, prilejuind vizitarea de către artiștii invitaţi a „Ansamblului Monumental” care cinsteşte memoria ostaşilor ce şi-au jertfit viaţa în „Marele Război de Întregire” şi a „Coloanei fără de sfârşit”, realizate de Constantin Brâncuşi, precum şi casa memorială a artistului din localitatea Hobiţa.

Cele 5 opere de artă realizate în urma Simpozionului vor avea ca destinaţie decorarea diverselor spaţii publice ale Craiovei, întărind ideea diseminării culturale la nivel local ca strategie de promovarea a regiunii la nivel european.

Artiştii vor sculpta sub privirile publicului, după un program afișat zilnic între orele 9:00-21.00, iar operele realizate vor deveni proprietatea oraşului, contribuind la îmbogăţirea patrimoniului material al Municipiului Craiova.

Organizatori:

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” Craiova, Consiliul Local al Municipiului Craiova şi Primăria Municipiului Craiova

Parteneri:

Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși” Craiova, R.A.A.D.P.F.L. Craiova, R.A.T. Craiova, Poliţia Locală a Municipiului Craiova, S.C. Salubritate Craiova S.R.L.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here