Viticultura: Cum să ai grijă de vița de vie pentru a obţine cele mai bune roade?

0

Dacă locuieşti la casă şi ai pe teren o viță de vie, însă nu ştii cum să o întreţii pentru a culege cele mai bogate roade, trebuie să ai la cunoştinţă, în primul rând, faptul că viticultura este mai mult decât o artă complicată şi foarte costisitoare.

Trebuie, mai întâi, să te decizi ce anume îţi doreşti de la ea. Să ţină de umbră vara, în zilele caniculare, sau să culegi struguri bogaţi toamna, pentru a produce un vin de excepţie? Oricare din variante ar fi valabilă, fiecare din ele necesită o îngrijire specială şi diverse substanţe aplicate regulat, într-un mod potrivit.

Iată ce trebuie să ştii despre cultura viţei de vie şi îngrijirea ei

Dacă îţi doreşti să te bucuri de struguri buni, din care să obţii un vin de casă cât mai gustos, trebuie să găseşti tratamentul potrivit pentru viţa de vie, în caz că are nevoie de ajutor în acest sens. Pentru prepararea vinului, vei avea nevoie de unele unelte speciale, pe care le găseşti şi online. Poţi să vezi informaţii pe site-ul Magazia lu’ Costică, unde îţi sunt puse la dispoziţie o serie de accesorii speciale care îţi vor fi de ajutor.

De regulă, fără aceste tratamente specifice, strugurii nu vor fi foarte suculenţi, iar recolta nu va fi foarte bogată. Ea poate fi atacată de dăunători şi diverse boli care duc la distrugerea roadelor, aşa că, este indicat că planta să fie urmărită cu atenţie, îndeaproape, mai ales frunzele. Este important ca atunci când are loc culegerea lor, strugurii să fie transportaţi corespunzător, încât să nu se piseze între ei.

Există recipiente speciale, iar de regulă, cei care cultivă viţa de vie pe teren întins, folosesc utilaje speciale cu încărcătoare frontale, precum cele de pe site-ul https://www.magazialucostica.ro/incarcatoare-frontale, potrivite pentru misiunile zilnice legate de recolte.

Cum poate fi afectată viţa de vie?

Cea mai gravă afecţiune a viţei de vie este cea care atacă mai întâi frunzele tinere şi apoi ciorchinii. Putregaiul cenuşiu este şi el cunoscut ca o afecţiunea care nu iartă strugurii tineri.

Dintre cele mai populare boli ale viţei de vie este Filoxera, deoarece atacă în mod direct rădăcinile. Aceasta seacă planta de propria seva şi eliberează o substanţă toxică ce omoară cultura. Aerienii sunt şi ei un pericol, găsindu-şi locul de odihnă în solzii mugurilor. Dacă observi, pe parcurs, că viţa de vie nu se dezvoltă aşa cum ar trebui, trebuie să urmăreşti atent frunza, deoarece acolo apar primele semne, cum că ar fi cazul unor dăunători.

Ce tratamente sunt necesare?

Combaterea bolilor viţei de vie se face cu ajutorul unor substanţe ce se comercializează, de regulă, în fitofarmacii sau alte magazine specializate în aşa ceva. Pentru molii sau putregai, se aplică un tratament, atunci când boabele au crescut suficient de mult, încât să ia formă de ciorchine. Atunci când strugurii se maturizează, se mai aplică un tratament care este necesar pentru a preveni reinstalarea bolii, după cum recomandă specialiştii.

Pentru a te asigura că viţa de vie oferă un rod bun, este important să ţii cont de fertilizarea, care se face anual. Toamna sunt aplicate o serie de îngrăşăminte speciale, pe bază de fosfor şi potasiu, iar primăvara, produse pe bază de azot. Dacă vei ţine cont de sfaturile de mai sus, nu ai cum să dai greş în creşterea sănătoasă a viței tale de vie. Astfel, te vei putea bucura de roade bune în fiecare an.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here