Startup – un exerciţiu de sinceritate cu tine însuţi

0

“E important să începi, dar şi mai important e să începi corect”

Ultimii ani au dus în România un val proaspăt de antreprenori şi tendinţa este ca acest val să nu se spargă de mal chiar repede. Cu toate acestea, deşi suntem o ţară în care din ce în ce mai mulţi dintre tineri îşi doresc propria afacere, foarte puţini dintre ei şi acţionează în direcţia aceasta. Motivele pentru trecerea la acţiune, de la idee la afacere, sunt multiple şi variază de la lipsa de cultură antreprenorială la greutatea identificării oportunităţilor de finanţare dar şi instabilitatea mediului economic-social-politic românesc. În plus există şi neîncredere, în idea de afacere, în potenţial sau chiar în sine din partea tânărului viitor antreprenor.

Pasul acesta, al validării ideii de afacere, nu este un lucru imposibil de realizat, e nevoie de sinceritate, să fim obiectivi şi să cerem şi părerile altora cand avem îndoieli. Înainte de a începe efectiv o afacere proprie cred ca e nevoie să ne răspundem sincer la câteva întrebări, cum ar fi: ce ştiu să fac, ce imi place sa fac, ce işi doreşte piaţa, ar plăti clienţii pentru produsul meu, cine ar fi competiţia mea. Oferindu-ţi răspunsuri corecte şi reale la aceste întrebări nu vei transforma drumul spre succes într-unul mai scurt, mai drept sau mai uşor de parcurs dar măcar vei evita aflarea răspunsurilor corecte într-un mod mai dur. Foarte important, e nevoie sa fi pregătit sa ceri ajutor, adevaraţii profesionişti sunt mereu pregătiţi să pună umărul la formarea noii generaţii de antreprenori.

O unealtă simplă dar eficientă pentru a analiza corect situaţia poate fi şi diagrama de mai jos. Poţi dentifica astfel locul tău în piaţă, loc în care poţi fi fericit şi in acelasi timp să faci şi bani.

 

Cele mai des întâlnite greşeli apar când oamenii iau în calcul doar 2 din cele trei  cercuri atunci când pornesc afacerea. Iar în aceste cazuri obţinem următoarele rezultate:

  1. Când eşti pasionat de un lucru, il faci şi foarte bine, dar nu poţi obţine bani din asta, se numeşte hobby.
  2. Dacă te pricepi la ceva, primeşti şi bani în schimbul acelei activităţi dar nu te pasionează, de cele mai multe ori se numeşte că ai un job.
  3. Dacă te pasionează ceva şi poţi să faci bani din asta dar nu te pricepi, poţi considera asta o dorinţă. În cazul astă există o veste bună, oricând poţi învăţa. Şi dacă devi bun la asta, poate deveni urmatoarea ta afacere.

Caută-ţi locul în piaţă, trasează un plan şi acţionează în baza lui. Şi ţine în minte  faptul că sunt şanse să fie un eşec şi asigură-te că e mişcarea potrivită pentru tine. Vei avea libertate de decizie, nu va trebui să ceri nimănui permisiunea, în acelaşi timp însă vei avea 100% responsabilitate pentru acţiunile tale şi nu vor mai exista scuze. Da, şansele de a eşua în primul an sunt mari, nu doar în România ci peste tot, dar o idee validată şi analizată sincer creşte şansele. Dacă suntem siguri, doar frica ne poate opri sa începem şi tineţi minte cuvintele lui Wayne Gretzky  “Vei rata 100% din şuturile pe care nu le tragi”

Asociaţia “Centrul de Consultanţă şi Management al Proiectelor” EUROPROJECT (CCMP EUROPROJECT), în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) şi Blocul Naţional Sindical (BNS), implementează în perioada 4 ianuarie 2018 – 3 ianuarie 2021 proiectul Antreprenor 2020, cod Mysmis 105025.

Proiectul Antreprenor 2020 este finanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, apelul România Start Up Plus şi are drept obiectiv încurajarea antreprenoriatului şi a ocupării pe cont propriu prin susţinerea înfiinţării de întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbană din regiunea Sud Vest  a României.

Fii antreprenor! Alătură-te și tu echipei ANTREPRENOR 2020

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here