Femei cu convingeri morale puternice în competiție pentru Premiul LUX Film

0

Personaje feminine puternice au rolul principal în trei pelicule din competiția de anul acesta a Premiului LUX Film. Din 2007, premiul evidențiază producțiile care prezintă temele centrale ale dezbaterii publice europene.

Pelicula „Styx” a lui Wolfgang Fischer prezintă povestea dramatică a unei femei marinar singură în larg. Dar în curând, ea se confruntă cu o dilemă teribilă. „Asa Gray, confirmă că înțelegi și vei urma această instrucțiune.” Pe parcursul acestei confruntări, filmul explorează temele imigrației și responsabilității. „Confirmat, dar nu plec. Asa Gray, terminat.”

Dreptatea morală în vremuri dificile este o temă comună tuturor finaliștilor ediției de anul acesta a Premiului LUX Film.

În „Femeie în război” de Benedikt Erlingsson, urmărim lupta personală a protagonistei împotriva lăcomiei distructive și apelul ei la revolta societății. „Vandalismul împotriva naturii, care cauzează schimbările climatice este o crimă împotriva umanității și a vieții pe Pământ.” În același timp, ea își urmează călătoria personală ca femeie.

Pentru prima dată în istoria Premiului LUX Film, un documentar ajunge în selecția de anul acesta, și anume „Druga strana svega”. Filmul lui Mila Turajlić reprezintă o femeie a cărei poveste personală este o oglindă a țării ei și a Europei. „Știam că, pentru regim, eram o familie suspectă. Nu pot să spun că ne-au spionat și ne-au raportat autorităților. Dar le auzeați vocile? Da.” Prin ochii ei, vedem încercările politice ale secolului al XX-lea.

Cu sprijinul Parlamentului European, filmele au fost subtitrate în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE, pentru a ajuta la accesarea unui public mai larg din toată Europa.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here