Chirurgul Constantin Ploscaru, condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare

0
Constantin Ploscaru

• Chirurgul Constantin Ploscaru a fost condamnat de Tribunalul Argeş la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare

• Constantin Ploscaru trebuie să-i achite colegului pe care l-a tăiat cu bisturiul daune materiale în valoare de 7.400 lei şi daune morale în valoare de 25.000 euro

• Medicul trebuie să plătească Spitalului Judeţean de Urgenţă Râmnicu Vâlcea suma de 2.962 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare

• Decizia nu este definitivă

Anul trecut, în data de 16 ianuarie 2016, în holul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea a avut loc un conflict spontan în urma căreia, doctorul Constantin Ploscaru l-a rănit cu un bisturiu pe colegul său, medicul chirurg Emil Bărbulescu – coordonatorul Blocului Operator.

Imediat după eveniment, medicul Constantin Ploscaru a fost reținut de polițiști, în timp ce medicul Emil Bărbulescu a fost internat în SJU Vâlcea.

Ulterior, Ploscaru a fost arestat la domiciliu. „Ancheta internă s-a încheiat cu desfacerea contractului de muncă în cazul domnului doctor Constantin Ploscaru. Membrii comisiei s-au întrunit în data de 8 martie 2016 şi au constatat că s-a depăşit cu mult termenul de 30 de zile de arest la domiciliu prevăzut de Codul Muncii”, a declarat la acel moment Dan Ponoran, managerul SJU Râmnicu Vâlcea.

Vă redăm un fragment din propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea de arestare preventivă a inculpatului Ploscaru Constantin, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 32 alin. 1 Cod penal rap. la art. 188 alin.I Cod penal:

“Persoana vătămată Bărbulescu Emil a aflat la un moment dat că suspectul Ploscaru Constantin se afla în sala de operaţie nr. 1 şi efectua intervenţia chirurgicală asupra martorului Cucii Ion, situaţie în care, constatând din nou, că suspectul încalcă normele privind operaţiile în regim de urgentă, precum şi observaţiile sale privind lipsa unei urgenţe în cazul pacientului Cucii Ion, a intrat în sala de operaţie şi, pentru a proba constatările sale în cazul unei reclamaţii din partea suspectului către conducerea spitalului, a fotografiat cu telefonul mobil masa chirurgicală pe care se afla şi lipomul extras de la pacientul aflat pe masa de operaţie.

Imediat după acest moment, persoana vătămată s-a deplasat spre uşa de intrare a spălătorului de la blocul operator, timp în care a auzit că suspectul l-a înjurat şi l-a ameninţat spunându-i “Îţi dau una cu pensa asta”. În acelaşi timp persoana vătămată Bărbulescu Emil a sesizat că suspectul a plecat de lângă masa de operaţie şi când s-a întors, a observat că suspectul a luat un instrument de pe masa chirurgicală îndreptându-se direct către el. Astfel încât a realizat că suspectul intenţionează să-l atace şi să îl lovească.

În aceste condiţii persoana vătămată Bărbulescu Emil, care se afla lângă uşa de ieşire s-a rezemat, în poziţie de apărare, de zid și de dulapul de instrumente și în momentul în care suspectul Ploscaru Constantin a ajuns lângă el și a ridicat mâna în care avea instrumentul chirurgical cu intenţia de a-l lovi, l-a împins pe suspect, pentru a se apăra, cu piciorul drept în abdomen, reuşind să păstreze o distantă mai mare faţă de suspect. Persoana vătămata declară că, în acelaşi moment a simțit o senzaţie de arsură puternică în zona sternoclaviculară stângă și a realizat că a fost rănit de suspect cu obiectul chirurgical, iar când s-a uitat în jos, a văzut sângele curgându-i pe haine.

Imediat după agresiune, suspectul a plecat de lângă persoana vătămată şi s-a îndreptat spre un geam din sala de operaţie, iar persoana vătămată a observat că de pe masa chirurgicală lipsea bisturiul, moment în care a realizat că acesta a fost obiectul pe care suspectul l-a luat de pe masa chirurgicală înaintea atacului şi cu care l-a rănit în zona sternoclaviculară stângă.

În momentele următoare martora Traşcă Daniela a observat, la rândul său, că persoana vătămată este grav rănită şi a solicitat ajutorul soţiei persoanei vătămate, asistenta medicală Bărbulescu Lăcrămioara Adriana, care împreună cu managerul spitalului, medicul Ponoran Eleodor Dan, au luat-o pe persoana vătămată din sala de operaţie nr. I şi au transportat-o pentru acordarea de îngrijiri medicale în sala de operaţie nr. 2.

Potrivit relatărilor martorei Traşcă Daniela, suspectul Ploscaru Constantin după ce a lovit-o o pe persoana vătămată a demontat lama de bisturiu de pe mâner, a deschis geamul şi a aruncat-o pe geam,în timp ce mânerul bisturiului a rămas pe masa chirurgicală. Pe parcursul cercetării la faţa locului, lama fost găsită, pe sol, în dreptul geamurilor de la sala de operaţie nr. 1 , conform indicaţiilor primite de la martora Traşcă Daniela.

Din fișa de constatări preliminare nr. A1 /Gardă/16.01. 2016, emisă de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Vâlcea, a rezultat faptul că persoana vătămată Bărbulescu Emil, în urma agresiunii suspectului a suferit un traumatism cervical cu plagă în regiunea cervicală antero laterală stângă cât și două plăgi la nivelul degetelor III şi IV pentru care s-a intervenit chirurgical de urgenţă practicându-se toaleta, hemostaza şi sutura plăgii cervicale. Leziunile traumatice s-au putut produce cel mai probabil prin lovire cu corp dur cu margini tăioase în condiţii ce vor li stabilite de organele de anchetă.

Leziunile traumatice nu i-au pus în primejdie viaţa victimei şi necesită în prezent 16-18 zile de îngrijiri medicale, urmând ca alte aprecieri şi aprecierea numărului total de zile de îngrijiri medicale să se facă după analiză completă a documentelor medicale fi după examinarea persoanei.

Potrivit actelor medicale aflate la dosar emise de Spitalul Judeţean de Urgenţa Vâlcea persoana vătămată, în urma agresiunii suspectului a suferit următoarele leziuni: secţiune muşchi sterno cleido mastoidian, leziune jugulară externă și hematom cervical

Analizând ansamblul probator existent la dosar se constată că suspectul Ploscaru Constantin, având profesia de medic chirurg, a atacat-o şi a lovit-o pe persoana vătămată Bărbulescu Emil cu bisturiul, într-o zonă în care se află organe vitale, producând o plagă în regiunea cervicală antero laterală stânga dar .şi secţiunea muşchiului sterno cleido mastoidian şi leziune jugulară externă.

Atacul suspectului şi rănirea mai gravă a persoanei vătămate au fost atenuate de apărarea persoanei vătămate, care l-a împins pe suspect cu piciorul, reuşind să păstreze o distanţă mai mare fată de acesta, astfel încât leziunile suferite de persoana vătămată au rămas la nivelul descris în actele medicale şi medico-legale şi nu au pus în primejdie viaţa persoanei vătămate.

Cu ocazia audierii Inculpatului, acesta nu a recunoscut comiterea faptei”.

********************

Constantin Ploscaru, medic primar chirurg în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, doctor în ştiinţe medicale, s-a născut la 18 iulie 1952, în satul Dăngeşti, comuna Berislăveşti, judeţul Vâlcea. A urmat primele opt clase în satul natal, iar în anul 1971 a absolvit liceul teoretic Vedea, Argeş, profil real.

În anul 1972, a fost admis la universitatea de medicină şi farmacie din Iaşi, facultatea de medicină generală, pe care a absolvit-o în anul 1978, cu media 9,60. În perioada 1978-1981 a fost medic stagiar la Spitalul Judeţean Vâlcea, iar în perioada 1982-1985, medic rezident de chirurgie generală, prin concurs naţional, la Spitalul Clinic Universitar Bucureşti, fiind angajat al Spitalului Judeţean Vâlcea.

Doctorul Constantin Ploscaru a participat la numeroase cursuri de perfecţionare în ţară şi ţări europene, lucrând efectiv alături de medici din Italia, Franţa, Germania, Republica Moldova, urmând cursuri de specializare şi stagii de specializare în cele mai renumite şi de prestigiu clinici din ţară şi străinătate.

Chirurgul Constantin Ploscaru este cel care a organizat, în 2001, primul simpozion de chirurgie şi urologie laparoscopică, la Călimăneşti-Căciulata, iar în anul următor a organizat primul simpozion de chirurgie modernă, cu participare internaţională, la Râmnicu vâlcea. Au urmat alte treizeci de cursuri de specialitate şi management sanitar. Astfel în 2001, obţine competenţă în chirururgie laparoscopică, fiind promotorul acesteia în judeţul Vâlcea; în 2002, obţine competenţă în chirurgie oncologică, în 2003, în ecografie generală, iar în 2005, în endoscopie digestivă superioară şi inferioară.

Ploscaru este doctor în ştiinţe medicale, obţinând titlul în anul 1999, cu lucrarea de doctorat “Complicaţiile cancerului de colon”.

Doctorul Constantin Ploscaru, este membru al Societăţii Române de Chirurgie, al Asociaţiei Române de Chirurgie Laparoscopica şi alte tehnici intervenţionale, al Societăţii Române de Gastroenterologie, al Societăţii Române de chirurgie bariatrică şi a obezităţii, al Societăţii Europene de chirurgie endoscopică, al Societăţii Române de nutriţie orală şi parenterala şi al Asociaţiei Române pentru chirurgie endoscopică.

Între anii 1990-1992, respectiv 1995-2003, a fost şeful secţiei de chirurgie din Spitalului Judeţean Vâlcea, iar timp de doi ani a fost directorul Spitalului Judeţean Vâlcea.

Întrebat în 2012, de reporterii EUROVÂLCEA, despre ce presupune viaţa de chirurg, doctorul Constantin Ploscaru, a declarat: “Este o viaţă de luptă continuă, o viaţă plină de renunţare, de nopţi nedormite, dar şi o viaţă de imense satisfacţii profesionale. În lupta dramatică, când viaţa unui om este în joc, nimic nu este prea mult pentru el. Chirurgul dă sănătate din sănătatea lui, şi viaţa din propria viaţă. Sunt căsătorit de 30 de ani, soţia mea fiind de meserie farmacistă. Avem doi copii frumoşi, amândoi medici, cu care mă mândresc foarte mult, băiatul cel mare, Stefan Alexandru, fiind medic stomatolog la Londra, iar cel mic, Vlad Petru este medic rezident anul I în cardiologie, prin concurs la Spitalul clinic de urgenţă, Floreasca”.

S-a înscris în campania alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, pentru un post de deputat în colegiul nr.1. Râmnicu Vâlcea, Nord, din partea Partidului România Mare.

Deviza Doctorului Constantin Ploscaru, în campania electorală din 2012:

“Deşteaptă-te române! Astfel încât: spuma asta-n veninată, asta plebe, ăsta gunoi să ajung-ă fi stăpână şi pe ţară şi pe noi! Tot ce e perfid şi lacom, tot fanarul, toţi iloţii toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii, încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii, bâlbâiţi cu gura strâmbă, sunt stăpânii astei naţii voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni! I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni! Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă, numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă, prea v-aţi arătat arama, sfâşiind această ţară, prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară, prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei, ca să nu s-arate-odată ce sunteţi: nişte mişei! Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei, să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei, şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni, să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here