PACT salută AVE și cere stoparea furtului din banii de infrastructură

0

PACT pentru România salută Alianța Vestului (AVE), inițiativa celor patru primari din Oradea, Cluj, Arad și Timișoara, precum și intenția deja anunțată a altor primari din întreaga țară — Alba Iulia, Sibiu, Reșița, Iași — de a face parte din acest demers. PACT face un apel către toți primarii responsabili și cu rezultate demonstrate să se alăture acestei inițiative și să colaboreze pentru dezvoltarea comunităților lor prin fonduri de investiții alocate în mod transparent și obiectiv..

România suferă de o incapacitate cronică de absorbție a fondurilor europene. Guvernarea actuală se dovedește incapabilă și neinteresată de acest subiect, propunând soluții fantasmagorice pentru care nu are competența, ci numai interesul de a le gestiona. Pe fondul acestei stări de fapt și a decalajelor încă adânci vis-a-vis de țările bogate ale Europei, dorința unor oameni cu experiență și performanțe dovedite de a lăsa interesele mărunte deoparte și a propune o politică de dezvoltare comună este demnă de luat în seamă.

Alianța Vestului, propusă de primarii unora din cele mai performante municipalități la nivel național, vine în întâmpinarea nevoilor comunităților din care fac parte. Aceștia au înțeles că dezvoltarea statului unitar România nu se poate face eficient decât investind în politici  de dezvoltare de jos în sus, de la comunitățile locale în sus spre regiuni și spre țară. Privite din Capitală, prioritățile locale sunt greu de înțeles și de gestionat. Astfel, o inițiativă construită pe principiile europene, non-discriminatorii ale subsidiarității și localismului este o soluție ce poate conduce la o administrație echitabilă, echilibrată, mai aproape de cetățean și în acord cu nevoile concrete de dezvoltare ale fiecărei comunități în parte.

Este de asemenea de lăudat planul Alianței Vestului de a crea bunăstare și oportunități economice și sociale pentru cetățenii României cu scopul declarat de a deveni un magnet pentru migrația internă și de a stăvili exodul capitalului uman în străinătate și de a inversa fluxul exilului economic forțat. Toate acestea prin politici publice concrete și viabile, a căror șanse de materializare le recomandă însuși palmaresul de dezvoltare al acestor municipalități.

Perspectiva localistă nu este nouă pe scena politică actuală: există o sumă de partide locale cu o bună reprezentativitate și cu răspunsuri aplicate comunităților lor, precum și o platformă politică și civică națională a mișcărilor locale, PACT pentru România. Astfel, salutăm Alianța Vestului drept un răspuns adecvat vremurilor pe care le trăim astăzi și nevoilor în continuă schimbare la nivelul comunităților din toată țara.

În același timp, PACT pentru România condamnă ferm intenția guvernului Dragnea-Dăncilă de a crea un nou fond de investiții la nivel central, de 10 miliarde de lei, un model de administrație bazat tot pe împărțirea discreționară a banilor de la București, de fapt, din pixul și după toanele unui singur individ.

„În fiecare zi avem noi indicii temeinice despre capturarea statului român, program cu program, bucată cu bucată. Aflăm acum că Liviu Dragnea promite noi fonduri „de la centru” – 10 miliarde, putea sa zică și 100, nu da de la el și oricum în buget nu sunt și nu vor fi – pentru dezvoltarea infrastructurii la nivel local. Adică noi lațuri de gâtul primarilor incapabili sa atragă fonduri europene într-o competiție pe bune, primari care depind de banii alocați în funcție de adâncimea plecăciunilor lor în fața unui stăpân hulpav și șmecher. PACT a criticat în mod constant robinetul numit PNDL, care toarnă miliarde de lei în proiecte de investiții fără niciun fel de criteriu de selecție sau analiză de impact. Ar fi culmea să permitem guvernului Dăncilă să creeze în paralel un al doilea robinet pentru baronii locali favorabili puterii, după dezastrul PNDL”, a declarat Sebastian Burduja, președintele PACT pentru România.

Adresăm public aceleași întrebări la care doamnă Dăncilă refuză să răspundă din februarie a.c.

1. Cate proiecte au fost finantate pana acum prin PNDL si in ce zone?
2. Ce culoare politica aveau primarii din localitatile in care au fost incepute proiecte prin PNDL?
3. Cate santiere noi au fost incepute in ultimii ani prin PNDL?
4. In cati ani vor putea fi finalizate toate proiectele incepute prin PNDL?
5. Care este numarul de proiecte noi finantate fiecare an prin PNDL raportat la numarul de proiecte in continuare?
6. De ce avem nevoie de un program cu acelasi scop si activitate precum cele finantate din fonduri europene (POR, POIM)?

În final, PACT pentru România își ia angajamentul de a susține în continuare descentralizarea și regionalizarea drept instrumente fundamentale pentru o administrație modernă și eficientă la toate nivelurile, cu respectarea strictă a art. 1, alin. 1 din Constituția României: „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.

Politica 2.0 se face alaturi de tine. SUSTINE PACT CU O SEMNATURA PENTRU ALEGERILE EUROPARLAMENTARE!

Cu cat strangem mai multe semnaturi, cu atat avem o voce mai puternica.


Fii pactist. Poti alege sa ai chiar tu un rol activ in politica si sa schimbi statul roman, venind in PACT PENTRU ROMANIA. Trimite acest link mai departe prietenilor tai si cheama-i să se alature celui mai important proiect de modernizare a Romaniei. Impreuna.


PACT pentru România este o platforma civica si politica de centru–dreapta, care incurajeaza implicarea cetatenilor din tara si din diaspora in deciziile comunitatilor lor si promoveaza libertatea economica, dezvoltarea regionala si consolidarea democratiei romanesti in NATO si UE.

Viziunea PACT este a unei Romanii in 3D: Romania democratica, dezvoltata si demna, formata din comunitati cu putere de decizie, cu oameni dinamici, conectati la noua economie, implicati in societate.

Intr-o democratie adevarata, cetateanul este principalul actor civic si politic. Misiunea PACT este de a reda Romania cetatenilor pentru ca #impreuna sa dezvoltam Romania si sa depasim media Uniunii Europene pentru toti indicatorii fundamentali de dezvoltare, intr-o singura generatie – aceasta.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here