Pompierii mehedinţeni au fost solicitaţi pentru stingerea a zece incendii de vegetaţie uscată

0

În ultimele cinci zile, pompierii mehedinţeni au intervenit pentru stingerea a zece incendii izbucnite la vegetaţie uscată, patru dintre acestea manifestându-se, în ultimele 24 de ore, pe raza localităţilor Schitul de Sus, Răscoleşti, Balta Verde şi în oraşul Vânju Mare.         

În localitatea Schitul de Sus, incendiul a fost stins de un echipaj de pompieri din cadrul Detaşamentului Drobeta Turnu Severin, care a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. În încercarea de a lichida incendiul, proprietarul, un bărbat, în vârstă de 64 ani, a suferit arsuri de gradul I la membrele inferioare (tălpi) şi a primit ajutor medical, însă a refuzat transportul la spital. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

În localitatea Balta Verde din comuna Gogoşu a acţionat un echipaj de pompieri din cadrul Staţiei Vânju Mare, cu o autospecială cu apă şi spumă, flăcările cuprinzând circa 10 ha de vegetație uscată şi puiet de plop american. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determintă de folosirea focului deschis în spații deschise.

Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, ca urmare a folosirii focului deschis pentru igienizare, pompierii militari recomandă cetăţenilor ca arderea să se execute:

în condiţii meteorologice fără vânt;

în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii;

să se desfăşoare numai pe timp de zi, sub supraveghere permanentă.

 De asemenea, cetăţenii să dispună de mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii şi să nu părăsească locul arderii înainte de a stinge focul.

Totodată, facem precizarea că arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi: depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii etc. constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2500 lei.

Se exceptează de la această obligație, arderea vegetaţiei uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetățenești, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here