Activități organizate de ISU Mehedinți, dedicate Zilei Protecţiei Civile din România

0

Astăzi, 28 februarie 2019, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă“ Drobeta” al judeţului Mehedinţi a încheiat seria activităţilor dedicate Zilei Protecţiei Civile din România cu un simpozion organizat în sala de spectacole a Palatului Cultural “Theodor Costescu”, dar şi cu expoziţii de echipamente specifice pompierilor salvatori şi puncte mobile de informare, atât pe Esplanada Crişan, cât şi la Fântâna Cinetică.

Ca de fiecare dată, ne-au fost aproape oficialităţile judeţene şi locale, comandanţii structurilor MAI, dar şi reprezentanţii instituţiilor şi structurilor cu care noi colaborăm.
În cadrul aceluiaşi simpozion, însă în Sala Ştefan Popa Popas, a avut loc un vernisaj de pictură, dar şi o expoziţie cu materiate şi fotografii reprezentative protecţiei civile.

După prezentarea unui scurt istoric al protecţiei civile, au avut cuvântul prefectul judeţului Mehedinţi, domnul Nicolae Drăghiea, preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Aladin Georgescu, primarul municipiului Dr.Tr.Severin, domnul Marius Screciu, doamna director a filialei de Cruce Roşie, Elena Coardă, domnul chestor r. Doru Dumitrescu, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, dar şi domnul col. (r.) Pavel Ungureanu, fost comandant al Inspectoratului de protecţie civilă în perioada 2001-2004.

Într-un cadru festiv, inspectorul şef al ISU Mehedinţi, domnul colonel Florentin Dragomir a adresat mulţumiri tututror pompierilor, a înmânat diplome de merit oficialităţilor prezente, reprezentanţilor instituţiilor şi structurilor cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă, dar şi cadrelor în rezervă, pentru contribuţia adusă pe linie de protecţie civilă.

În acelaşi cadru festiv, pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată, au fost înaintaţi în gradul următor, înainte de termen, 1 ofiţer şi 4 subofiţeri.

Ziua Protecţiei Civile rămâne pentru noi un prilej de retrospectivă asupra conceptului de apărare civilă, în care pregătirea populaţiei şi a factorilor de decizie pentru a răspunde situaţiilor determinate de producerea dezastrelor, dar şi protejarea cetăţenilor în caz de conflict armat, sunt esenţiale.

Astăzi, la 86 de ani, de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România, consemnată prin Înaltul Decret Regal nr. 468, semnat de Regele României Carol al II-lea, putem spune că România dispune de un mecanism modern al protecţiei civile, existând o permanentă preocupare de a găsi mijloace şi metode de răspuns adecvate pentru fiecare situaţie de urgenţă civilă.

Mecanismul de gestionare a situaţiilor de urgenţă, adaptat standardelor UE şi NATO, a adus responsabilităţi tot mai variate protecţiei civile, Protecţia Civilă rămânând o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Având convingerea că o populaţie bine pregătită va fi mai puţin surprinsă de un eveniment neprevăzut, acţionând eficient şi ajutând la restabilirea stării de normalitate, pompierii mehedinţeni se află la datorie, alături de celelalte structuri ale sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, fiind mereu în sprijinul semenilor.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here