Aurelian Pavelescu: Există găini care nasc pui vii?

0

După ultimele două postări, un val de înjurături din partea #rezist, din nou! Zic ei, este posibil ca un grup de persoane neantrenate, civili – femei şi bărbaţi între două vârste – oameni absolut obişnuiţi, a putut străbate distanţa Cluj – Bucureşti pe jos în 10 zile. Distanţa dată de televiziuni a fost mai întâi 450 km, pentru că până seara să scrie că au fost, de fapt, 400 km să mai dreagă busuiocul, cu toate că distanţa rutieră pe Braşov, traseul grupului, este ceva peste 450 km…

Tot felul de ciudaţi susţin că se poate, cu toate că, mai mult ca sigur, n-au făcut în viaţa lor un drum mai lung de – hai să zicem – 15 – 20 km. Că nu prea ai cum să o iei pe jos – dacă eşti un om normal – de la Bucureşti la Piteşti sau Constantă – Vaslui, aşa, fără motiv, să-ţi exersezi imaginaţia!

Eu, care am avut ocazia să mărşăluiesc – în condiţii militare -, ştiu foarte bine ce înseamnă o “plimbare” de 45 km! Este extenuantă – chiar dacă aveam atunci de partea mea tinereţea şi chiar antrenamentul sportiv (făcusem ceva sport de performanţă). După un marş de 45 km este nevoie de refacere în ziua următoare, fără discuţie. Dar 450 km? Adică zece zile cu o medie de 45? În mod normal când treci munţii e mult mai greu, fiind nevoie de 3 – 4 zile să recuperezi cu vreo 60 km/zi!

De ce m-am hotărât să scriu? Puteam să ignor. Pentru că este vorba despre minciună! Despre o tehnică folosită constant de #rezist pentru a manipula, a crea emoţie, empatie. Asta au urmărit şi acum: dacă au venit de la Cluj pe jos, cum să nu coborâţi din bloc voi cei din Bucureşti?

Evident, nu acelaşi ar fi fost efectul dacă grupul respectiv ar fi venit cu trenul său autoturismele. Trebuia să se creeze impresia de efort eroic, sacrificiu pentru cauza etc. Cu complicitatea televiziunilor, facebook-ului care a explodat în numele acestui “marş eroic” – comparabil cu alte marşuri din istorie pe care le ştim…

Cei care susţin, cu bună credinţă, că un civil obişnuit (persoanele pe care le-am văzut nu erau deloc sportive) poate merge neîntrerupt 450 km timp de 10 zile, înainte de a fi complicii manipulatorilor să facă o încercare. Şi după aceea să vorbească. Altfel, sunt aidoma celor care au crezut în ştirea celebră deja, apărută la Evenimentul Zilei prin anii 90, că există găini care nasc pui vii!

Aurelian Pavelescu / Facebook

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here