ISU Mehedinți a intervenit în comuna Pristol pentru asanarea unui element de muniţie

0

Vineri, 8 martie 2019, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a intervenit pentru asanarea unui element de muniţie, rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, în localitatea Cozia, comuna Pristol.

Proiectilul de artilerie cu calibrul122 mm, provenit de pe timpul conflictelor militare, a fost descoperit de către pescari, în seara de 7 martie 2019, dar pentru că muniţia nu poate fi manipulată pe timp de noapte, aceasta a rămas sub supravegherea unui echipaj al Poliţiei de Frontieră.

La locul indicat, s-a deplasat echipajul pirotehnic din cadrul ISU „Drobeta”, care a ridicat elementul de muniţie, acesta fiind transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare. Aceasta este prima misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din acest an.

Atragem atenţia cetăţenilor că, în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni din cadrul ISU, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.

Specialiştii ISU „Drobeta” reamintesc cetăţenilor câteva reguli ce trebuie respectate la găsirea elementelor de muniţie:

  • Nu trebuie atinse, lovite sau mişcate;
  • Nu trebuie ridicate, transportate şi introduse în diferite încăperi sau locuinţe;
  • Nu trebuie comercializate prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • Nu se introduc în foc;
  • Nu se încearcă demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here