Consiliul European a autorizat negocierile cu SUA având ca obiect eliminarea tarifelor pentru mărfurile industriale

0
Ștefan-Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat al României

Luni, 15 aprilie 2019, Consiliul European a aprobat mandatele pe baza cărora Comisia Europeană poate începe negocieri cu Statele Unite cu privire la două acorduri:

  • un acord comercial având ca obiect eliminarea tarifelor numai pentru mărfurile industriale, cu excluderea produselor agricole;
  • un acord comercial privind evaluarea conformității, prin care s-ar viza eliminarea barierelor netarifare, oferindu-se întreprinderilor posibilitatea de a demonstra mai ușor că produsele lor îndeplinesc cerințele tehnice din UE și din SUA deopotrivă și menținându-se, în același timp, un nivel ridicat de protecție în UE.

Consiliul European a mai decis să facă publice cele două decizii de autorizare a deschiderii negocierilor cu SUA și directivele de negociere aferente.

Prin faptul că astăzi au fost adoptate directivele de negociere ale UE se transmite un semnal clar al angajamentului UE de a urmări o agendă pozitivă în ceea ce privește comerțul cu SUA și de a pune în aplicare programul strict de lucru, convenit de președintele Trump și președintele Juncker la 25 iulie 2018. Aș dori să precizez că nu vom discuta despre agricultură sau despre achiziții publice. Un alt element important este acela că, în cursul negocierilor, se va ține pe deplin seama de impactul pe care acordul îl va avea asupra mediului și asupra societății“, a declarat Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat din România și președinte al Consiliului.

UE este gata acum să demareze negocierile cu SUA. Ele vor viza o serie strict limitată de aspecte rezultate din declarația comună pe care președintele Juncker și președintele Trump au făcut-o în iulie. În mandate se precizează, de asemenea, că directivele de negociere a Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP), convenite în iunie 2013, trebuie considerate depășite și irelevante.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here