UE regretă profund faptul că SUA au decis să activeze integral legea LIBERTAD

0

Declarația Înaltului Reprezentant, în numele UE, cu privire la decizia SUA de a activa integral Legea Helms-Burton (LIBERTAD)

Uniunea Europeană regretă profund faptul că Statele Unite au decis să activeze integral Legea Helms-Burton (LIBERTAD) din 1996. Prin decizia de activare a titlului III și prin autorizarea introducerii de acțiuni în justiție în temeiul titlului IV se încalcă angajamentele asumate în acordurile UE-SUA din 1997 și 1998, angajamente care, de la încheierea acordurilor respective, au fost respectate de ambele părți fără întrerupere. Se vor genera astfel fricțiuni inutile, subminându-se încrederea și previzibilitatea din cadrul parteneriatului transatlantic.

UE consideră că aplicarea extrateritorială a unor măsuri restrictive unilaterale este contrară dreptului internațional, ceea ce va atrage toate măsurile necesare pentru a se ține seama de efectele Legii Helms-Burton, inclusiv în raport cu drepturile sale în cadrul OMC și prin recurgerea la dispozițiile de blocare ale UE. UE va continua să conlucreze cu partenerii săi internaționali care s-au arătat, la rândul lor, preocupați de această situație.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here