În cadrul Proiectului „Întărirea capacităţii autorităţilor române şi sârbe de a reacţiona în caz de inundaţii şi cutremure”, derulat prin Programul Interreg – IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a organizat luni, 2 martie 2020, o conferința de presă. Activitatea, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele proiectului, s-a desfășurat în municipiul Drobeta Turnu Severin, la Palatul Culturii “Teodor Costescu”.
În cadrul acestui proiect au avut loc mai multe campanii de informare preventivă a cetățenilor, adresate în special elevilor, în vederea creșterii gradului de conștientizare a riscurilor naturale existente la nivelul județului Mehedinți, dar și a regulilor și măsurilor ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea inundațiilor și cutremurelor.
Totodată, au avut loc și activități de instruire la care au participat reprezentanții autorităților locale privind gestionarea acestor riscuri, dar și eficientizarea intervențiilor desfășurate în sprijinul comunităților.
Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană, prin programul “Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania Serbia” a fost implementat de către Ministerul de Interne al Republicii Serbia – Sectorul pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă, în calitate de beneficiar lider de proiect, şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi, în calitate de Partener.
Proiectul a fost implementat pe o perioadă de doi ani, având prevăzut un buget total de 2.020.605,30 euro, din care suma de 982.947,00 euro i-a revenit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi.
În cadrul proiectului, au fost realizate obiectivele specifice, fiind achiziționate următoarele echipamente:
- un camion pentru intervenţii la accidente colective şi calamităţi;
- un camion de sprijin logistic (pentru organizarea unei tabere pentru sinistraţi sau unei baze de operaţiuni – 70 persoane);
- un camion pentru transportul materialelor de intervenţie la locul intervenţiei;
- două microbuze (16+ 1 persoane);
- bărci de salvare;
- echipamente de protecţie individuală pentru intervenţia în caz de inundaţii şi căutare-salvare sub dărâmături.
Proiectul a acordat o atenţie deosebită creşterii gradului de conştientizare a populaţiei, în special în rândul elevilor, cu privire la măsurile de prevenire şi la modalităţile de a reacţiona în situaţii speciale provocate de inundaţii şi cutremure.