Știai că SANDALELE sunt cele mai vechi articole de încălțăminte? Descoperă alte lucruri SURPRINZĂTOARE despre acest accesoriu!

0

Considerate un semn de elegantă și feminitate, sandalele sunt atestate că fiind prima piesă importantă din garderoba omenirii, în ceea ce privește încălțămintea. Primele dovezi despre descoperirea a ceea ce avea să poarte denumirea de sandale, datează încă de mai bine de 10.000 de ani, când au fost descoperite desene pe pereții peșterilor cu oamenii preistorici ce aveau picioarele acoperite cu diferite piei de animale, pentru protecție.

În prezent, există o gamă de sandale pentru femei destul de variată, din punctul de vedere al modelor, astfel încât orice doamnă și domnișoară să își poată alege perechea sau perechile favorite. În plus, nu există femeie care să nu dețină în colecția sa de încălțăminte măcar un model de sandale. Fie că este vorba despre cele fără toc, cu platformă sau talpă ortopedica, ori cu toc înalt și subțire, sau chiar despre sandalele cu toc gros, toate aceste modele nu doar că sunt ideale pentru anotimpurile călduroase sau pentru evenimentele importante, întrucât, alese în mod corespunzător, îți pot completa și complimenta perfect outfit-urile.

Descoperă cele mai importante și interesante lucruri despre evoluția sandalelor!

  1. Egiptul Antic – o perioadă simbolică pentru acest demers

Încă din perioada Egiptului Antic, egiptenii purtau astfel de încălțări, însă acestea aveau o formă destul de simplistă, fiind de altfel concretizate în două modele, considerate a fi de bază. Unul, destul de simplist, format din chingi care traversau printre degetele de la picioare și altul, mai detaliat și mai bine elaborat, ce presupunea ca baretele să treacă prin găurile din talpă pentru a se putea prinde. Mai mult decât atât, s-a descoperit că Tutankhamon avea imprimat pe tălpile sandalelor chipurile celor pe care îi considera rivali și inamici, ca dovadă a faptului că acesta ar fi făcut orice lucru pentru a îi înfrânge.

2. Sandalele erau văzute drept un simbol al supremației și puterii

Deși în prezent, acest articol de încălțăminte este purtat de către femei, simbolizând grația, eleganta și feminitatea acestora, în trecut, sandalele erau un produs specific bărbătesc, sugerând autoritatea și prosperitatea masculilor. Una dintre cele mai celebre replici a rămas în conștiința designerilor de încălțăminte și a celor pasionați de modă și stil, rostită de Tutmes al III-lea: „Toate pământurile au fost sub sandalele mele”. De aici rezultă prosperitatea și puterea, laitmotiv prin care popoarele dinastice cucereau celelalte teritorii.

3. Prezenţa factorului religios în evoluția sandalelor

Un alt moment important de amintit are legături și referințe cu/de latura religioasă. Imaginea lui Iisus Hristos, așa cum este descrisă și în Biblie, implică un aspect vestimentar simplu și umil, acesta purtând sandale alcătuite din două bucăți de material îmbinate astfel: una era petrecută peste degetul mare, iar cea de-a doua trecea peste laba piciorului. Cele două fâşii erau prinse de talpă. În prezent, acest model încă se mai fabrică și este destul de popular și cunoscut, în special în Ierusalim.

4. Cele mai populare modele de sandale

Printre cele mai cunoscute modele de sandale se află cele de referință, care au avut, de altfel, un impact și asupra evoluției modei.

  • Sandalele tip gladiator/ romanice – sunt încă la modă. Gladiatorii erau considerați drept cei mai puternici și curajoși oameni, deși misiunea lor era un destul de dificilă. Studiile arată că un gladiator trăia în medie aproximativ 27 de ani (rar se întâmpla că acesta să ajungă la vârstă de 30 de ani), tocmai datorită luptelor sângeroase pe care le ducea în arena și care se soldau cu moartea unuia dintre participanți.
  • Sandalele cu specific chinezesc și japonez  – sunt printre cele mai dificile de purtat fiind și destul de inconfortabile, însă reprezintă un item stilistic pentru moda acestor popoare.
  • Sandalele egiptene – egiptenii voiau să impresioneze prin bogăție, de aceea sandalele purtate de aceștia erau aproape tot timpul ornate și decorate cu pietre prețioase și colorate.

Tu știai toate aceste lucruri până acum?

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here