Viorica Dăncilă prezentă la inaugurarea noului sediu al Renault Bucharest Connected

0

Discursul premierului Viorica Dăncilă, susținut vineri, 28 iunie 2019, la inaugurarea noului sediu al Renault Bucharest Connected

Domnule director general Group Renault,

Doamnă ambasador,

Stimați invitați,

Doamnelor și domnilor,

Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră într-un moment important pentru companie: mutarea activității într-un nou sediu, modern care oferă facilități și condiții mai bune angajaților. Vreau să vă felicit pentru preocuparea pe care o aveți față de salariații dumneavoastră!

În ultimii ani, industria auto din România a beneficiat de o creștere constantă, iar anul trecut țara noastră a înregistrat o producție record de autoturisme. Acest fapt dovedește că suntem pe drumul cel bun și că România oferă un climat benefic pentru mediul de afaceri.

Industria auto este unul dintre sectoarele cheie de creștere economică, sprijinit de Guvernul României printr-o serie de facilități fiscale, dar și prin programe și politici care stimulează producția de noi autovehicule.

O treime din proiectele de investiții cu impact semnificativ în economie, sprijinite prin acordarea ajutoarelor de stat, au ca domeniu de activitate industria auto.  Practic, doar în ultimele zece luni, din cele 28 de proiecte de investiții sprijinite prin acordarea ajutoarelor de stat, 9 sunt în domeniul auto.  Este o măsură cu beneficii economice certe, dar și sociale, prin contribuția pe care o avem la crearea a circa 1850 de noi locuri de muncă în industria auto.

Totodată, Guvernul României a susținut constant producătorii auto Dacia Renault și Ford prin încurajarea populației să achiziționeze autoturisme noi. Am menținut și dezvoltat Programul Rabla, unul dintre cele mai longevive programe ajuns la al 16 – lea an.

În 2018 am majorat numărul de tichete Rabla de la 30.000 la 50.000, iar anul acesta prima serie de tichete puse la dispoziția românilor au fost deja epuizate.

Am simplificat și dezvoltat acest program și facem pași concreți spre tranziția către ecomobilitate și susținerea rețelei de mașini electrice.

Guvernul României sprijină această tendință prin acordarea unui voucher a cărui valoare este cea mai mare din Europa pentru mașinile sută la sută electrice,  și anume 10.000 de euro. Mă bucură faptul că Renault contribuie la ”înverzirea parcului auto” din România și așteptăm cu mare interes lansarea modelului Dacia sută la sută electric.

Salut noile proiecte de investiții ale companiei dumneavoastră. Reprezintă un semnal important privind încrederea în economia românească.

În cei peste doi ani de mandat, am luat măsuri bune pentru stimularea investițiilor și încurajarea mediului de afaceri. Știm că sunt în continuare multe lucruri de făcut, dar avem toată determinarea să continuăm în același ritm.

Aș vrea să mă refer la domeniul infrastructurii, o preocupare comună. Am accelerat investiții importante prin simplificarea legislației, a procedurilor și acordarea finanțării necesare. Anul acesta am suplimentat bugetul investițiilor cu 15,7 miliarde de lei față de anul trecut, din care 6 miliarde sunt pentru infrastructura de transport.  Suntem preocupați ca lucrurile să avanseze rapid și mă bucur că două dintre proiectele de infrastructură rutieră care vor fi realizate în parteneriat public-privat se derulează potrivit calendarului pe care ni l-am stabilit.

Mă refer la proiectul autostrăzii Ploieşti – Braşov care se află deja în faza finalizării contractului de parteneriat public-privat, proiectul autostrăzii Târgu Neamţ- Iaşi la care a început procedura de achiziţie publică.

Totodată, sunt deja în construcţie câteva proiecte mari, atât cu fonduri bugetare, cât și cu europene: Autostrada Lugoj-Deva (loturile 2 – 4); Autostrada Sebeş-Turda (loturile 1 – 2); Drumul expres Craiova – Piteşti; Autostrada Moldovei – Centura Bacău.

Ca prim ministru, sunt însă preocupată și de crearea de noi locuri de muncă și de creșterea veniturilor angajaților. Deși creșterea câștigului mediu salarial în industria auto se situează peste rata câștigului salarial pe economie, am convingerea că este loc de mai bine, îndeosebi în ceea ce privește partea de componente auto.

În încheiere, doresc să urez succes Companiei Renault și vă asigur că aveți în Guvernul României un partener de încredere.

Vă mulțumesc!

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here