Șapte acorduri de finanțare semnate în baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor

0

Declarațiile premierului Viorica Dăncilă la ceremonia de înmânare a unor acorduri de finanțare semnate în baza schemei de ajutor de stat 807/2014 pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie

Stimați reprezentanți ai mediului de afaceri,

Doamnelor și domnilor,

Mă bucur să găzduim la Palatul Victoria cea de-a cincea sesiune de înmânare a acordurilor de finanțare pentru încă 7 proiecte de investiții cu impact major în economie.

Este un indicator care arată că mediul de afaceri are încredere în Guvern și îl consideră un partener corect, care încurajează și stimulează investițiile.

Datele privind evoluția economică demonstrează că avem toate motivele să fim încrezători. Institutul Național de Statistică și Eurostat au confirmat creșterea reală a Produsului Intern Brut de 4,7% în primul semestru al acestui an, în condițiile în care avansul economic de la un trimestru la altul continuă să fie ridicat. România a înregistrat în al doilea trimestru al anului 2019 o creștere economică de 4,6%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană.

Este important de subliniat faptul că jumătate din creșterea economică s-a datorat investițiilor totale din economie, dinamică la care investițiile străine directe au avut o contribuție foarte importantă.

De asemenea, avansul economic a continuat să fie și în primul semestru al acestui an, unul sustenabil și s-a bazat pe următoarele activități economice: comerț, transport, hoteluri și restaurante, construcții, informații și comunicații, activități profesionale și științifice. Aceste sectoare reprezintă motorul creșterii economice și beneficiază de politicile Guvernului de stimulare a mediului de afaceri între care aș menționa: scutirea de la plată a impozitului pe venit pentru programatorii din IT, facilitățile pentru constructori, acordarea voucherelor de vacanță.

Doamnelor si domnilor,

Evoluția bună a economiei se datorează în bună măsură investitorilor români și străini, cărora se adresează politicile noastre, inclusiv schema de ajutor de stat cu impact semnificativ în economie, în baza căreia au fost înmânate cele 7 acorduri de finanțare.

Vom sprijini astfel investiții în domenii cu impact major, și mă refer la producția bunurilor de larg consum nealimentare, industria constructoare de mașini și utilaje, industria auto, industria alimentară.

Așadar, sunt proiecte cu un impact pozitiv pe termen scurt, mediu și lung, precum dezvoltarea activităților economice ale întreprinderilor din regiunile mai puțin dezvoltate, beneficii sociale importante, prin crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea produselor și serviciilor oferite de furnizorii locali și, implicit, creșterea nivelului de trai.

Doar prin această schemă de ajutor de stat, Guvernul României  susține 35 de proiecte de investiții cu o valoare totală de peste 3,5 miliarde lei, care generează aproximativ 5.300 de noi locuri de muncă.

Prin această politică publică, dar și prin alte decizii și măsuri, Guvernul stimulează investițiile și, împreună cu mediul de afaceri, contribuie la dezvoltarea României.

În încheiere, doresc să vă felicit, stimați investitori, și să vă urez mult succes!

De asemenea, îi felicit pe ministrul Eugen Teodorovici și echipa Ministerului Finanțelor Publice pentru modul în care gestionează această schemă de ajutor, menită să stimuleze investiții cu impact major în economia României!

Vă mulțumesc!

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here