Consiliul European a prelungit cu șase luni mandatul EU NAVFOR MED operația Sophia

0

Joi, 26 septembrie 2019, Consiliul European a prelungit mandatul EU NAVFOR MED operația Sophia cu șase luni, până la 31 martie 2020

Desfășurarea activelor navale ale operației va rămâne suspendată temporar, întrucât statele membre ale UE continuă să depună eforturi, în forurile corespunzătoare, pentru găsirea unei soluții în ceea ce privește debarcarea, în cadrul acțiunilor întreprinse ca urmare a concluziilor Consiliului European din iunie 2018.

Statele membre ale Uniunii Europene sunt pregătite să revină asupra acestei chestiuni ori de câte ori este necesar pentru a oferi comandantului operației eventuale noi orientări cu privire la desfășurarea activelor navale ale operației. Operația va continua să își pună în aplicare mandatul în mod corespunzător.

Misiunea principală a operației este de a contribui la eforturile UE de subminare a modelului de afaceri al persoanelor care introduc ilegal migranți și al traficanților de persoane în zona central-sudică a Mării Mediterane. Operația are, de asemenea, o serie de misiuni de sprijinire. Ea asigură formare pentru paza de coastă și forțele navale libiene, monitorizează eficacitatea pe termen lung a formării și contribuie la punerea în aplicare a embargoului ONU asupra armelor în marea liberă, în largul coastei Libiei.

În plus, operația desfășoară activități de supraveghere și colectează informații în ceea ce privește exporturile ilegale de petrol din Libia, în conformitate cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Operația contribuie astfel la eforturile depuse de Uniunea Europeană în vederea restabilirii stabilității și securității în Libia, precum și la securitatea maritimă în regiunea central-mediteraneeană.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here