Incendiu simulat la un depozit GPL din Caracal – exercițiu desfășurat pe strada Vornicu Ureche

0

Vineri, 27 septembrie 2019, începând cu ora 11.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt a desfășurat un exercițiu cu forțe în teren pe strada Vornicu Ureche, din municipiul Caracal, la un operator care are ca obiect de activitate depozitarea GPL.

Din cauza cantității mari de substanțe inflamabile vehiculate și existente pe amplasament, societatea este încadrată că obiectiv SEVESO, iar în cazul producerii unor incidente pot avea loc accidente majore cu implicații în afara amplasamentului.

Conform scenariului, pe timpul desfășurării operațiunii de transvazare a GPL-ului dintr-o cisternă în rezervoarele de stocare, se produce ruperea racordului pentru transferul fazei lichide a GPL-ului. În timpul operațiunii de închidere a robinetului autocisternei, din cauza încărcării electrostatice a cisternei, se produce o scânteie, iar GPL-ul sub presiune se aprinde instantaneu.

Având în vedere consecințele evenimentului, imediat se trece la evacuarea personalului din cadrul operatorului, dar și a persoanelor aflate pe o distanță de 300 de metri, în toate direcțiile.

La exercițiu a participat peste 30 de pompieri din cadrul ISU Olt, cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, două ambulanțe SMURD, două autospeciale de primă intervenție și un punct de comandă mobil și o autospecială pentru intervenție CBRN ( Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear ).

La exercițiu au participat și echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt și Serviciului Județean de Ambulanță Olt.

Scopurile principale al exercițiului sunt antrenarea structurilor de intervenție și a personalului de pe locul de muncă, verificarea modului de realizare a evacuării în caz de accident major și verificarea modului de realizare a coordonării forțelor participante la exercițiu.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here