„Exercițiul 18” – revistă dedicată adolescenților

0

Joi, 18 octombrie 2019, la Sibiu va avea loc lansarea revistei tipărite „Exercițiul 18”, un proiect editorial care cuprinde interviuri, reportaje, articole de opinie și fotoreportaje realizate de elevi, studenți și jurnaliști tineri. Evenimentul va avea loc la Edu Hub (B-dul Victorie, nr. 31), de la ora 17.00.

Scopul publicației este de a realiza o platformă unde adolescenții și tinerii își pot împărtăși ideile despre educație, cultură, comunitate, bullying, antreprenoriat, viitor sau implicare civică. Revista va avea și o variantă online www.exercitiul18.ro, ceea ce va permite ca proiectul să fie accesibil oricărui licean sau student care nu locuiește sau studiază în Sibiu.

„Exercițiul 18 a apărut după câteva discuții cu elevi și adolescenți care și-ar fi dorit să învețe mai multe despre ce înseamnă să fii jurnalist, să fii implicat în comunitate, iar ideile lor si să fie luate în seamă de cei mai mari, chiar dacă n-au împlinit încă 18 ani. Proiectul a fost înscris la Maratonul Internațional Sibiu 2019 și a fost susținut de mai mulți oameni, ceea ce ne-a încurajat și mai mult să căutăm și alte fonduri ca să tipărim 2000 de exemplare din primul număr al revistei. Ne dorim ca Exercițiul 18 să ajungă la cât mai mulți adolescenți și studenți, iar pe cei care vor să se implice în proiect, îi rugăm să ne scrie pe redacție@exercițiul18.ro”, spune Oana Ciucă Lázár, președintele Asociației Capital Cultural.

Vreau ca această revistă să fie un exercițiu de maturitate și de maturizare pentru fiecare dintre noi, indiferent că scriem, citim sau desenăm. Exercițiul 18 pentru că vrem să arătăm că se poate. Exercițiul 18 pentru că avem un cuvânt de spus în această comunitate. Exercițiul 18 ca să ne cunoaștem și noi interesele, opiniile și ideile”, spune Teodora Minea, elevă în clasa a 12-a, coordonatoarea elevilor care s-au implicat în proiect.

Cu ajutorul Exercițiului 18 am reușit să îmi regăsesc motivația de a mă apuca de ilustrații și desen digital. Sunt la Liceul de Arta din Sibiu, îmi place să desenez, cânt și la chitara din când în când, de obicei doar pentru mine (și pentru fete). Văd revista asta ca pe un fel de revoltă împotriva revistelor școlare (care nici măcar nu există în toate școlile). Sper să ajungem mari, să ne ia oamenii în serios, nu să ne vadă ca pe niște copii care s-au gândit să facă o revistă din plictiseală”, spune Alex Pașca, elev în clasa a 10-a, care a ilustrat câteva materiale din revistă.

Vrem sa oferim un loc unde putem expune toate creaţiile uitate într-un folder, unde putem să încurajăm colaborarea şi să creăm ceva nou şi fain, să aducem o voce pentru cei care caută să aibă una”, a declarat Maria Blaga, studentă în anul II, parte din echipa de redacțională.

Revista se va distribui gratuit în liceele din Sibiu, librării, cafenele, biblioteci. La cerere, poate fi trimisă și în alte orașe. Primul număr a fost tipărit în 2000 de exemplare.

***

Exercițiul 18 este un proiect editorial inițiat de Asociația Capital Cultural.

Primul număr al revistei tipărite Exercițiul 18 este co-finanțat prin fondurile strînse de alergători și susținători, prin intermediul Maratonului Intenațional Sibiu 2019, eveniment sportiv de strângere de fonduri al comunității sibiene, organizat de Fundația Comunitară Sibiu.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here