Restaurarea Vilei Ivanovici din Băile Govora – proiectul de punere în siguranță, la final

0

Vila Ivanovici din Băile Govora, monument istoric de importanță locală, a fost pusă în siguranță de către Primăria Băile Govora, cu ajutorul financiar al Institutului Național al Patrimoniului, prin Timbrul Monumentelor Istorice și sprijin din partea societății civile. 

Remarcabilă prin dantelăria de lemn a fațadei și prin verandele sale generoase, Vila Ivanovici este strâns legată de Govora, căci stațiunea era în primii săi ani atunci când Colonelul Ivanovici a construit clădirea, în jurul anului 1900. Vila Ivanovici a fost recunoscută legal ca parte din patrimoniul național abia în 2009, odată cu finalizarea procedurii de clasare începută în 2007. De atunci, vila este monument istoric de importanță locală și este protejată de lege.

Finalul lui 2020 marchează o reușită în domeniul patrimoniului din Băile Govora, prin implicarea tuturor părților interesate în prima punere în siguranță a unui monument istoric. Profitând de premiera Apelului de proiecte lansat de Institutul Național al Patrimoniului, prin care se oferă finanţări nerambursabile pentru proiecte care au ca scop protejarea şi promovarea monumentelor istorice, o echipă interdisciplinară de specialiști a sprijinit Primăria orașului Băile Govora, proprietarul imobilului, să desfășoare intervenția de urgență pentru punerea în siguranță a Vilei Ivanovici. Finanțarea obținută la începutul lunii august a adus proiectului 200.000 lei, completați de alți 26.000 lei strânși în campania de strângere de fonduri derulată de Studiogovora cu ajutorul Castle Break și al Fundației Comunitare Vâlcea, care au mobilizat peste 200 de donatori din țară și din străinătate.

Contractele pentru serviciile de proiectare, de dirigentare lucrări și de execuție au fost semnate la final de septembrie, elaborarea proiectului tehnic și a documentațiilor de avizare și autorizare s-a realizat în luna octombrie, iar lucrările de punere în siguranță s-au desfășurat în lunile octombrie, noiembrie și decembrie.

Lucrările finanțate din Timbrul Monumentelor Istorice de către Institutul Național al Patrimoniului au fost realizate de firma Aficons și au cuprins repararea învelitorii corpului principal, sprijiniri și eșafodaje de lemn pentru planșee și verande, desfacerea controlată a unor elemente constructive compromise, un acoperiș de protecție nou pentru corpul secundar, montarea de jgheaburi și burlane, un șanț pentru redirecționarea apei pluviale, evacuarea molozului, eliminarea vegetației invazive și montarea de martori pentru a monitoriza fisurile.

Echipa interdisciplinară de specialiști care a oferit soluțiile este formată din arh. Radu Tîrcă, arh. Ştefania Hîrleaţă, arh. Raluca Zaharia – Atelier RIDA, care, alături de inginerul de structuri Horia Mihnea – Cross Structural Design, au propus soluțiile tehnice, ing. Marian Rădoi, care a scanat 3D clădirea, ing. Livia Bucsa, care a realizat expertiza biologică, ing. Emilia Răducanu, autor al studiului geotehnic, arh. Laura Ilie – verificator atestat Ministerul Culturii, ing. Eugen Sabo, expert tehnic atestat Ministerul Culturii, care a lucrat alături de Horia Mihnea la expertizarea construcției și propunerea de intervenție.

Prin punerea în siguranță a Vilei Ivanovici, inițiată de Studiogovora, autoritățile publice au câștigat timp și informații utile pentru un viitor proces de consolidare și restaurare. Studiile și cercetările finanțate prin acest prim pas pot fi utilizate într-o intervenție viitoare. Proiectul a fost o provocare pentru toate părțile implicate, fiecare dintre actori depunând o muncă semnificativă într-un timp scurt. Rezultatele sunt remarcabile, demonstrând că o inițiativă civică poate conduce către un parteneriat real între public, privat și societatea civilă.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here