Mehedinți: Proiectil de artilerie găsit pe un câmp din comuna Bălăciţa, la Gvardeniţa

0
imagine - ARHIVĂ

Miercuri, 23 octombrie 2019, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a fost solicitată să intervină, pentru asanarea unui element de muniţie rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, în localitatea Gvardeniţa, comuna Bălăciţa.

Proiectilul de artilerie, calibru 75 mm, provenit de pe timpul conflictelor militare, a fost descoperit de un cetăţean în timp ce efectua lucrări agricole.

Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către specialiştii pirotehnicieni ai inspectoratului, în vederea distrugerii ulterioare. Aceasta este cea de-a opta misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din acest an.

Pompierii militari atrag atenţia cetăţenilor, că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni din cadrul ISU, care au pregătirea şi dotarea necesare pentru această misiune extrem de periculoasă.

Specialiştii ISU Drobeta reamintesc cetăţenilor că, la găsirea elementelor de muniţie rămase neexplodate, au obligaţia de a apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.    

Totodată, acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.

O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here