Timișoara, orașul baschetului

0

La aproape 30 de ani de la Revoluție, trei timișorence din naționala de baschet a României s-au plimbat prin orașul de pe Bega și au rememorat amintiri legate de evenimentul din ‘89

Jucătoarele Annemarie Godri-Părău și Adina Stoiedin și antrenoarea secundă Miruna Crâsnic nu concep alt rezultat decât victoria în meciul cu Danemarca, disputat chiar în orașul lor natal.

Timișoara a fost primul oraș liber al României, dar și orasul care a dat baschetului numeroase jucătoare de valoare. Annemarie Godri-Părău, cea mai experimentată baschetbalistă a primei reprezentative, internaționala Adina Stoiedin și antrenoarea secundă a naționalei, Miruna Crâsnic, sunt originare din orașul de pe Bega. Cele trei timișorence s-au plimbat prin Piața Operei și și-au amintit de evenimentele din 1989.

Eu aveam șase ani la Revoluție. Pentru noi, fiind așa mici, nu însemna foarte mult. Îi vedeam pe părinți stresați, dar nu înțelegeam ce se întâmplă. Țin minte că stăteam la etajul patru și s-au strâns mai mulți vecini la noi în apartament iar părinții au baricadat ușa cu mobilă” – Miruna Crâsnic, antrenor secund al naționalei de baschet a României.

Eu aveam cinci ani. Singurul lucru pe care mi-l aduc aminte e că bunica mea mi-a zis să stau sub pat și să nu mă ridic de acolo. Știu că stăteam întinsă pe jos sub pat” – Annemarie Godri-Părău, componentă a naționalei de baschet a României.

Eu am venit pe lume după Revoluție. Îmi amintesc poveștile părinților. Tata, după ce a ieșit de la lucru, a rămas prins pe străzi și mama îl aștepta acasă speriată, nu știa ce se întâmplă” – Adina Stoiedin, componentă a naționalei de baschet a României.

Meciul România-Danemarca se joacă “acasă”

Cele trei timișorence abia așteaptă meciul cu Danemarca, primul din campania de calificare la Campionatul European din 2021. Fetele sunt hotărâte să obțină victoria în fața familiilor, prietenilor și fanilor lor.

Eu mă reîntorc mereu cu foarte multă plăcere acasă. În momentul de față m-am mutat la Sf. Gheorghe, dar familia mea a rămas în Timișoara. Aici am început baschetul și mă bucur că vom avea acest meci aici. Cu Danemarca nu o să fie un meci ușor, dar suntem pregătite. Vom lupta și sper din tot sufletul să câștigăm acest meci” – Annemarie Godri-Părău, componentă a naționalei de baschet a României.

Timișoara înseamnă acasă, ne bucurăm să ne întoarcem aici, mai ales când e vorba de o acțiune cu lotul național. Timișorenii sunt iubitori de sport și sunt convinsă că nu doar fanii baschetului ne vor susține, ci și susținătorii celorlalte sporturi. O calificare la Campionatul European ar promova puțin baschetul feminin, pentru că pierde teren față de cel masculin” – Miruna Crâsnic, antrenor secund al naționalei de baschet a României.

Poate cu această ocazie reușim să mai atragem lume către baschetul feminin. Am jucat și am început aici baschetul, mă întorc de fiecare dată cu mare bucurie” – Adina Stoiedin, componentă a naționalei de baschet a României.

Programul meciurilor din preliminariile EuroBasket 2021:

  • 14.11.2019   România – Danemarca
  • 17.11.2019   Cehia – România
  • 12.11.2020   România – Italia
  • 15.11.2020   Danemarca – România
  • 4.02.2021     România – Cehia
  • 7.02.2020     Italia – România

Biletele s-au pus în vânzare

Meciul România-Danemarca se va disputa joi, 14 noiembrie 2019, de la ora 18.00, în Sala “Constantin Jude” din Timișoara. Biletele costă 10 lei și pot fi achiziționate online accesând link-ul https://www.bilete.ro/fiba-women-s-eurobasket-qualifiers/romania-danemarca-14-nov-2019/.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here