Jandarmeria Olt continuă acțiunile pentru asigurarea respectării regimului piscicol în perioada de prohibiţie

0

În perioada 2-3 mai 2020, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt au executat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de încălcare a normelor legale privind regimul piscicol pe râul Olt în partea de nord a judeţului Olt.

• Sâmbătă, 2 mai 2020, în jurul orelor 21.50, în zona localităţii Verguleasa, a fost depistată o persoană de sex masculin, în vârstă de de 21 de ani, în timp ce desfășura activități de pescuit comercial cu ajutorul unei ambarcațiuni pneumatice și a unei unelte de pescuit de tip setcă, confecționate din plasă monofilament cu lungimea de 245 m fiecare, în perioada de prohibiție.
• Duminică, 3 mai 2020, în jurul orelor 01.10, în zona localităţii Verguleasa, au fost depistate două persoane de sex masculin, în vârstă de de 46 şi respectiv 50 de ani, în timp ce desfășurau activități de pescuit comercial cu ajutorul unei ambarcațiuni pneumatice, 3 unelte de pescuit de tip setcă, confecționate din plasă monofilament cu lungime totală de 1155 m, 4 unelte de pescuit de tip setcă, confecționate din fir din plastic cu lungime totală de 1755 m în perioada de prohibiție.
• În cursul aceleiaşi zile, duminică dimineața, în jurul orelor 05.00, în zona localităţii Verguleasa, au fost depistate trei persoane de sex masculin, în vârstă de de 23, 22 şi respectiv 26 de ani, în timp ce desfășurau activități de pescuit comercial cu ajutorul unei ambarcațiuni pneumatice şi unei unelte de pescuit de tip setcă, confecționată din plasă monofilament cu lungime totală de 29 m, în perioada de prohibiție.

În toate cele 3 cazuri s-au întocmit acte de constatare pentru săvârşirea faptelor: „Pescuitul comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit” art. 64, lit. a, „pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție” art. 64, lit. e. și „deţinerea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament” art. 64, lit. k., din Ordonanţa de Urgenţă nr. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura.

Uneltele de pescuit şi ambarcaţiunile au fost predate organelor de urmărire penală, pentru continuarea cercetărilor.

Conform Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.43 din 2020 privind stabilirea perioadelor și a zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2020, în perioada 4 aprilie – 2 iunie inclusiv, au fost instituite măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale.

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, vor fi continuate acţiunile de prevenire şi combatere a braconajului piscicol şi în perioada următoare.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here