Prefectura Olt aduce precizări cu privire la STAREA DE ALERTĂ, instituită din 15 mai

0

Începând de vineri, 15 mai 2020, prin Hotărârea nr. 24/14.05.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a fost instituită, pe teritoriul României, STAREA DE ALERTĂ pentru o perioadă de 30 de zile

Astfel, din 15 mai, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței și în interiorul localităților, iar parcurile pentru public se deschid!

Totuși, este interzisă deplasarea persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu următoarele excepții:

• deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
• deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
• deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
• deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
• deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
• deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
• deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie,
• îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
• deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
• deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
• deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
• deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.

De asemenea, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.

Pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități.

Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe perioada carantinei instituționalizate.

De asemenea, persoanele aflate în carantină instituționalizată la data de 15 mai a.c., rămân în carantină în spațiile respective până la încheierea perioadei de 14 zile.

Este esențial să continuăm să fim responsabili și să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o mare colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Relaxarea nu înseamnă acum renunțarea la precauții, de aceea este necesar să purtăm în continuare măști pentru protecție, să păstrăm distanțarea socială, să evităm spațiile aglomerate și să respectăm toate avertizările și măsurile emise de autorități. Toate dispozițiile emise în această perioadă conduc către reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus și sunt cele mai eficiente modalități de a ține sub control răspândirea epidemiei

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Prefect,
Florin Constantin Homorean

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here