Alimente europene sigure și durabile

0

„De la fermă la consumator” este o nouă strategie pentru protejarea biodiversității și reducerea pesticidelor și a risipei de alimente, care are ca scop creșterea sustenabilității lanțului de aprovizionare cu alimente din Europa. Parlamentul European dorește să se asigure că aceste obiective ambițioase sunt îndeplinite, totodată fermierii europeni.

Știți câtă apă a fost necesarăpentru producerea acestui hamburger? 2393 litri. Dar pentru cartofii oferiți ca garnitură? Ce efect au produsele folosite la cultivarea cartofilorasupra insectelor polenizatoare și asupra sănătății umane?

De la hrănirea și transportul vitelor la procesarea alimentelor, modul în care ne hrănim în prezent nu este sustenabil. UE dorește să asigure un lanț de aprovizionare cu alimente al Europei mai viabil, prin noua sa strategie, „De la fermă la consumator”. Aceasta înseamnă protejarea mediului, a biodiversității, a fermierilor și a sănătății oamenilor. Parlamentul este chiar mai ambițios.

Norbert Lins / Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) – Germania: „Vrem să facem mai mult cu privire la problema securității alimentare în Uniunea Europeană. Vrem să facem mai mult cu privire la problema independenței alimentare și vrem să implementăm lecțiile învățate din criza COVID-19 în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente.”

Fermierii se află la începutul lanțului de aprovizionare agroalimentară. Deputații doresc să îi sprijine, atât pe ei cât și pescuitul și fermele piscicole, pe parcursul tranziției către o agricultură durabilă.

Anja Hazekamp / Grupul Confederal al Stângii Unite Europene / Stânga Verde Nordică – Olanda: „Producția nesustenabilă de alimente reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, dar și pentru sănătatea animalelor, reprezintă un pericol pentru mediul nostru înconjurător. Trebuie să începem să ne producem hrana într-un mod mai sustenabil și mai ecologic.”

Parlamentul European dorește reducerea dependenței de pesticide și oprirea degradării terenurilor agricole. O altă provocare pe care o are de abordat UE printr-o abordare mai modernă a producției de alimente este reprezentată de deșeurile alimentare. 88 de milioane de tone de produse alimentare sunt aruncate în fiecare an, în Uniunea Europeană. Parlamentul dorește reducerea acestei cantități la jumătate până în 2030.

sursa: Parlamentul European

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here