Ingrid Iordache: Nu există norme de aplicare pentru legea amânării chiriilor, pentru că nu e o lege făcută la inițiativa PNL

0
Ingrid Iordache, liderul Clubului Tinerilor Umaniști

Ingrid Iordache, liderul Clubului Tinerilor Umaniști, consideră că gestul Guvernului de a nu fi elaborat normele de aplicare pentru legea privind amânarea plății chiriilor, în contextul epidemiei de COVID-19, este o dovadă clară de rea-voință.

Aceste norme de aplicare ar fi trebui să fie elaborate într-un termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a legii, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici după mai bine de două luni, legea, deși promulgată, nefiind una inițiată de partidul de guvernământ.

Cadrul legislativ în România, pe perioada pandemiei sau în funcție de contextul ales de guvernanți: să ai lege promulgată, însă, pentru că nu e lege făcută la inițiativa PNL-ului, să nu existe norme de aplicare.

Mă refer la normele de aplicare privind amânarea plății chiriilor. Facilitățile prevăzute ar trebui să se aplice în mod corespunzător pentru toată perioada stării de urgență, precum și pentru luna următoare celei în care a încetat starea de urgență. Legea 62 din 20 mai 2020 ar fi ajutat nu doar antreprenorii, cât și persoanele fizice, care au avut afectate veniturile din cauza pandemiei. Vorbim aici de operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020, față de media ultimului an calendaristic, în perioada de aplicare a stării de urgență, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect, în perioada de aplicare a stării de urgență”, spune Ingrid Iordache.

Această întârziere în elaborarea normelor de aplicare a legii reprezintă o încălcare flagrantă a cadrului legislativ, iar atitudinea Executivului este una sfidătoare.

Știm cu toții că în urmă cu o lună, domnul Orban sugera cetățenilor României să nu țină cont de deciziile CCR, pentru a exista o așa-zisă “bază” pentru refuzul acestuia de a dubla alocațiile pentru copii, așa cum prevedea legea. Este a doua oară, practic, când asistăm la încălcarea legii, de parcă legea nu este făcută pentru toți cetățenii, ci doar pentru o parte selectivă dintre aceștia.
           
A scăzut economia, antreprenorii s-au gestionat cum au putut, neavând un sprijin real din partea Guvernului, au fost pedepsiți copiii, prin nealocarea de drept a alocațiilor, iar acum, asistăm și la refuzul acestora de a face norme de aplicare privind amânarea plății chiriilor. Mi se pare mie sau ei se comportă cu toți cetățenii statului de parca noi am fi vinovați pentru pandemie, în loc să își asume coerent guvernarea și să ne ocrotească?”, mai spune Ingrid Iordache, liderul Clubului Tinerilor Umaniști.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here