Parlamentul European a subliniat că propunerile recente ale Consiliului nu merg suficient de departe pentru a crea un instrument practic care să coreleze fondurile Uniunii Europene cu respectarea statului de drept.
În cadrul dezbaterii în plen de luni, 5 octombrie 2020, majoritatea eurodeputaților au criticat poziția Consiliului European privind „mecanismul de condiționalitate privind statul de drept”, adoptată săptămâna trecută, afirmând că nu oferă un instrument care ar putea fi activat în practică. Având în vedere încălcările permanente ale principiilor statului de drept și corupția în unele țări din UE, Uniunea le este datoare cetățenilor și contribuabililor săi cu o protecție eficace a bugetului Uniunii Europene. Președinția germană a Consiliului și Comisia Europeană au fost criticate de unii eurodeputați pentru crearea unei ideologii care să permită fiecărui stat membru în parte să fie vizat.
Michael Roth din cadrul Președinției Consiliului European a subliniat faptul că, în cele din urmă, Consiliul și Parlamentul au ajuns la un acord cu privire la necesitatea unui astfel de instrument, propunere agreată de toate țările UE, și acum au ocazia unică de a-i contura împreună detaliile. Acesta a solicitat ajutorul Parlamentului în vederea apropierii pozițiilor celor două instituții și și-a exprimat speranța că Parlamentul va sprijini adoptarea rapidă a acestui instrument.
De asemenea, membrii echipei de negociere a Parlamentului Europen privind cadrul financiar multianual și resursele proprii au susținut luni, împreună cu Consiliul UE, o a șasea rundă de discuții privind următorul buget pe termen lung al UE și posibile noi surse de venituri ale UE. Cele două instituții nu au reușit să avanseze stadiul negocierilor, nici cu privire la chestiunea plăților suplimentare pentru 15 de programe emblematice ale UE, nici cu privire la alte aspecte.