Messa di Gloria de Puccini la Filarmonica OLTENIA Craiova

0

“Messa di Gloria” de Puccini se remarcă prin frumuseţea şi căldura muzicii, tratarea măiestrită a vocilor soliste (tenor şi bas) şi a corului, precum şi utilizarea rafinată a ansamblului orchestral. Este o ocazie rară pentru publicul craiovean să asculte această lucrare, programată vineri, 9 octombrie 2020, ora 19:00, în sala de concerte a Filarmonicii “Oltenia” Craiova, cu maestrul Marius Hristescu la pupitrul dirijoral. Soliştii serii vor fi tenorul Liviu Indricău şi basul Iustinian Zetea, artişti ai Operei Naţionale Bucureşti, cu o bogată activitate muzicală în ţară şi în străinătate.

DIRIJOR – MARIUS HRISTESCU

SOLIȘTI

  • LIVIU INDRICĂU, tenor
  • JUSTINIAN ZETEA, bas
  • PAVEL ȘOPOV, Maestru de cor

 În program:

  • Arthur Honegger: Poemul simfonic „Pastorale d’été”, H. 31
  • Jean Sibelius: Vals trist, op. 44, nr. 1
  • Giacomo Puccini: Messa di Gloria pentru soliști, cor și orchestră

Marius Hristescu s-a născut la 29 septembrie 1975, la Craiova. Invitat frecvent al filarmonicilor și operelor din ţară, a susţinut concerte și spectacole alături de interpreţi precum: Ion Ivan-Roncea, Bogdan Ştefănescu, Cosmin Marcovici, Sorin Drăniceanu, Yuri Tsiple, Alexandra Coman, Felicia Filip, Daniela Vlădescu, Vlad Stănculeasa, Bogdan Zvorişteanu, Liviu Prunaru, Mirabela Dina, Hector Prieto-Sanchez, Ioana Lupaşcu, Maria Solozobova, Cristian Florea.

 

În anul 2010, împreună cu soprana Diana Ţugui şi baritonul Sandor Balla, a iniţiat proiectul „Sempre Lyrica” ce s-a bucurat de un succes răsunător. În alcătuirea programelor de concert, o preocupare constantă a fost aceea de a prezenta publicului lucrări mai puţin cunoscute sau din creaţia contemporană.

Liviu Indricău, începând cu anul 2003, a fost artist liric în Corul Operei Naţionale Bucureşti, din anul 2008 a devenit colaborator permanent al teatrului, iar din 2014 este solist titular.

Repertoriul său de operă cuprinde roluri precum Don Basilio din Le nozze di Figaro (Nunta lui Figaro) de Wolfgang Amadeus Mozart; Ferrando din Così fan tutte (Aşa fac toate) de Wolfgang Amadeus Mozart; Rodolfo din La Bohème (Boema) de Giacomo Puccini.

***

Iustinian Zetea are un palmares impresionant în competițiile din țară și străinătate: Premiul I la Concursul Național al Liedului Românesc, București (2016); Trofeul „ Ionel Perlea” la Concursul Național de Lied, Slobozia (2014); Premul I la Concursul Național „ Mihail Jora ˮ București (2014).

Iustinian Zetea este din 2014 angajat al Operei Naționale București şi a colaborat cu mari dirijori precum: Keri-Lynn Wilson, Guillermo García Calvo, Koichi Inoue.

***

„Pastorale d’été”, H. 31 („Pastorală de vară”) de este un scurt poem simfonic inspirat de o vacanță a compozitorului Honegger în Alpii elvețieni, în anul 1920. Pe partitură se găsește și un citat din poetul francez Arthur Rimbaud: „am îmbrățișat zorile verii”, semnificând o „traducere” a unui sentiment care a generat scrierea lucrării. Probabil că aceasta a urmărit să creeze Honegger, o piesă ce descrie o dimineață liniștită de vară în munții din Țara Cantoanelor.

În anul 1903, Sibelius compune muzica de scenă la piesa Kuolema (Moartea), scrisă de cumnatul său Arvid Järnefelt, în partitura ei aflându-se şi celebrul Vals trist, op. 44, compus iniţial pentru orchestră de coarde, bas, timpane şi clopot. Lucrarea a cunoscut o răspândire extraordinară mai ales în varianta realizată în anul următor, distribuţia cuprinzând un flaut, un clarinet, doi corni, timpane şi grupul corzilor. Popularitatea acestui opus, dificil de explicat în absenţa unor particularităţi stilistice sau a unei semnificaţii aparte, se datorează cursivităţii melodiei şi atmosferei melancolice.

Din cele câteva piese religioase scrise de Puccini face parte şi Messa di Gloria, o lucrare publicată postum, în 1951. Evoluţia componistică este evidentă, de la primele două părţi, în care se întrevede influenţa verdiană, ajungându-se la un final sublim, un veritabil aforism muzical. Trecând peste considerentele de ordin general, remarcăm frumuseţea şi căldura muzicii, tratarea măiestrită a vocilor soliste (tenor şi bas) şi a corului, precum şi utilizarea rafinată a complexului aparat orchestral.

***

Preţuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori)

Agenţia de bilete, Calea Unirii, nr.16

Telefon: 0251.414.698

Program: luni – vineri; orele 10:00 – 18:00  

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here