Declarație de presă la IPJ Dolj pe tema COVID-19

0

Vă mulțumim că ați dat curs invitației de a participa la această declarație de presă!

Aș dori în primul rând să vă spun că în această pandemie nu suntem în tabere diferite: Poliția versus cetățeni!

Dimpotrivă, suntem împreună, în această luptă cu pandemia și trebuie să respectăm măsurile de protecție sanitară, pentru că numai astfel putem diminua impactul COVID -19 asupra noastră, a tuturor.

Având în vedere numărul de cazuri de Covid-19 înregistrate, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul corona virus, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, poliţiştii doljeni împreună cu jandarmi, poliţişti de frontieră, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, Direcției de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, intensifică activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,  intensifică activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Din experiența acțiunilor desfășurate până în prezent, s-a constatat faptul că, în unele cazuri, oamenii respectă aceste măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, doar la vederea forțelor de ordine.

Am aplicat gradual toate măsurile pentru a determina cetăţenii să respecte prevederile legale pentru prevenirea si limitarea răspândirii virusului Covid 19, una dintre măsurile puse în aplicare, fiind ca unele activități, să fie efectuate de polițiști, în civil.

Așa cum v-am spus, polițiștii au întâlnit situații când, la vederea lor, au fost puse măștile de protecție, pentru ca imediat după ce colegii mei au plecat din acel perimetru, să fie scoase.

Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că rolul acestor activități nu este neapărat acela de a aplica sancțiuni, ci de a explica oamenilor necesitatea respectării tuturor normelor de protecție sanitară.

Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți sa conștientizeze faptul că, sănătatea și viata persoanelor sunt cele mai importante, dar atunci când oamenii nu înțeleg că încercăm să depunem toate eforturile pentru a-i proteja, trebuie să luăm și altfel de măsuri, pentru ca legea să fie respectată, deci nu vom tolera nicio abatere a legii.

Polițiștii, împreună cu toate instituțiile implicate în acțiunile de verificare, vor continua activitățile, așa cum au făcut și până acum.

În ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate acţiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19, la activităţile de verificare participând peste 450 de forţe de ordine.

Astfel, au fost verificate peste 180 de societăți comerciale şi aproximativ 340 de locaţii,  precum şi 220 de mijloace de transport, fiind legitimate peste 2.200 de persoane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 254 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 36.000 de lei. Dintre acestea 228 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie dispuse în această perioadă.

Facem apel la cetăţeni să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție în magazine și celelalte spații unde este obligatoriu, precum, în mijloacele de transport, să respecte modul de organizare a evenimentelor, să nu se expună la riscuri.

Repet, rolul nostru nu este acela de a aplica sancțiuni, dar nu vom tolera nerespectarea legii.

Facem precizare că purtarea maştii de protectie, astfel încat să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spatiile publice deschise,  dupa cum urmeaza:

  • în pietele şi târgurile organizate în localităţile din judetul Dolj, pe toata durata de functionare a acestora.
  • in zone le de aşteptare pentru pasageri
  • zona adiacentă Aeroportului Internaţional Craiova
  • in zonele pietonale intens circulate din Mnunicipiul Craiova, în intervalul orar 20.00 – 02.00, astfel: în zona Centrului Vechi, în perimetrul delimitat de strazile Calea Unirii, A.I. Cuza, Mihail Kogalniceanu şi Arieş inclusiv pe sectoarele strazilor nominalizate aferente perimetrului delirnitat.

Precizăm faptul că în zilele lucrătoare, în intervalul orar 07.00 – 20.00, se instituie obligația purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, care sunt prezente în spaţiile publice deschise, pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ preuniversitar din toate localitățile din județul Dolj.

De asemenea, în comunele: Brădești, Gogoșu, Pielești, Pleșoi și Scăești, pentru prevenirea si limitarea răspândirii virusului Covid 19:

  • se interzice organizarea evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente;
  • se interzice activitatea cu publicul în interiorul spațiilor cu destinația alimentație publică din categoria restaurantelor, cafenelelor și barurilo
  • se interzice organizarea și desfășurarea procesiunilor religioase în spațiile deschise;

Mulțumim tuturor celor care înțeleg că sănătatea este cea mai importantă și respectă regulile generale de prevenire a răspândrii COVID-19.

Suntem la datorie și aplicăm legea în litera și spiritul ei!

Vă mulțumim!

Inspectoratul de Poliție Județean Dolj

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here