Vernisaj cu „Cocoși” și lansare de carte la Muzeul de Artă „Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea

0

În calitatea sa de gazdă, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”, în parteneriat cu  Uniunea Artiștilor Plastici din România, cu Fundația/Editura Noul Scris Românesc și cu Uniunea Scriitorilor din România, vă invită la vernisajul expoziției „Cocoși” al profesorului  filo-francez Marius Ghica, precum și la lansarea volumului de eseuri al aceluiași autor, intitulat „Cosmopolis-Eseuri și tălmăciri despre noi și viața în Cetate” (Editura Aius, Craiova, 2020). Ambele evenimente se vor desfășura în data de joi, 15 aprilie 2021, la ora 14.30, în curtea interioară a Muzeului de Artă „Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea.

De ce s-a decis Marius Ghica să abordeze în inedita sa expoziție tocmai acest simbol arhetipal al cocoșului? Iată explicația dată chiar de autor în textul de prezentare al evenimentului:

Eu mă consider doar un împătimit al culorii, un mare iubitor al culorilor aşadar. Iar în lumea culorilor, cred că este loc pentru toţi. Sunt un filolog de profesie, devenit acum, spre senectute şi un pătimaş filocolor(…). Tocmai pentru că sunt atât de viu coloraţi, atât de policromi sau mai degrabă pentru că sunt singurele făpturi hărăzite de Dumnezeu să ne vestească zorii fiecărei zile, dar şi apusul soarelui şi venirea nopţii. În mitologiile lumii, cocoşul este simbolul bărbăţiei, al luptei duse până la capăt, al orgoliului, al forţei şi energiei, al curajului şi îndrăznelii, al frumuseţii virile”.

Gabriela Popescu

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here