Zilele Arhitecturii Balneare la Govora – ediția 2021

0

Timp de o săptămână, patrimoniul construit al Băilor Govora va deveni principala atracție a stațiunii, fiind pus în valoare prin tururi ghidate, proiecții de film, video mapping și alte activități  deschise comunității locale și turiștilor.

Băile Govora este o stațiune balneară cu o identitate specifică puternică, care păstrează, alături de Parcul Balnear, numeroase clădiri istorice pline de povești. Cu toate acestea, patrimoniul existent este, de multe ori, nefolosit sau într-o stare avansată de degradare, ceea ce afectează imaginea localității și felul în care comunitatea se raportează la moștenirea sa culturală.

În continuarea efortului de a reconecta patrimoniul cu comunitatea locală și cu vizitatorii, precum și de a declanșa inițiative de intervenție și restaurare, Studiogovora organizează, între 26 iulie – 1 august 2021, a doua ediție a Zilelor Arhitecturii Balneare. Activitățile de anul acesta reunesc arta, patrimoniul și comunitatea, încurajând publicul să descopere întregul oraș:

  • Cinematograful își va relua activitatea cu trei filme de festival – Moromeții 2 (r. Stere Gulea, 2018), Parking (r. Tudor Giurgiu, 2019) și Povestea iubirii (r. Radu Mihăileanu, 2016) – oferite de Transilvania Film;
  • Vila Ivanovici va găzdui o expoziție dedicată proiectelor de restaurare realizate de studenții Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București. Pornind de la aceste proiecte, comunitatea locală este invitată să discute alături de arhitecți și autorități despre viitorul monumentului istoric;
  • Serile de weekend vor fi animate de colectivul Amural și Epson cu video mapping pe Pavilionul de băi și Hotelul Palace, două dintre clădirile simbol ale stațiunii;

De asemenea, vor avea loc tururi ghidate tematice și vânători de comori arhitecturale. În încheierea evenimentului, în foișorul interbelic recent restaurat va avea loc un recital de jazz, susținut de duo-ul New Landscapes – Ana Maria Galea (voce) și Daniel Csikos (pian).

Zilele Arhitecturii Balneare la Govora speră să atragă noi entuziaști ai patrimoniului și nu numai, oferind numeroase oportunități de petrecere a timpului liber și totodată de explorare a unor noi fațete culturale locale. Programul complet al evenimentului poate fi accesat la adresa https://govora.studio/.

Proiectul este derulat de Studiogovora și finanțat de Fundația Comunitară Vâlcea. Sponsori: Hotel Palace. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Primăria Orașului Băile Govora și SC Băile Govora SA și este realizat cu sprijinul Amural, Epson, Transilvania Film, Vânătoarea de comori arhitecturale și The Plot.

Băile Govora

Acum un secol, Govora era promovată ca locul cu cel mai bun aer din Europa. Odată cu descoperirea aici a apelor benefice sănătății, stațiunea s-a dezvoltat în timp record – în doar 30 de ani – cu aportul a numeroși arhitecți celebri în epocă. Gândită după modelul stațiunilor balneare din Occident și cu un concept urbanistic special – cel al orașului grădină – Govora a devenit în primele decenii ale secolului XX o destinație a elitelor.

Însă așa cum Băile Govora a fost construită dintr-un avânt acum 100 de ani, stoparea turismului de masă din ultimii 10 ani a declanșat procesul invers – declinul. În ultimii ani, mulți locuitori orașului au plecat, din lipsa locurilor de muncă, iar majoritatea clădirilor au devenit nefuncționale. Azi, activitatea economică s-a restrâns în jurul a doar patru hoteluri și câteva afaceri mici. Băile Govora este un oraș oprit în timp ce trebuie să își pregătească viitorul, iar bogatul său patrimoniu cultural poate fi baza pentru consolidarea unei noi identități.

Studiogovora este un colectiv de specialiști dedicați promovării și reabilitării patrimoniului Băilor Govora. Radu Tîrcă și Ștefania Hîrleață, arhitecți pasionați de patrimoniu și istorie, au început cercetarea academică despre Govora în 2018, cu ocazia proiectelor de diplomă din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București. Irina Leca, istoric de artă și manager cultural, s-a alăturat în 2020, când Studiogovora și-a propus să devină un participant activ în comunitatea locală și să atragă atenția asupra valorilor arhitecturale și potențialului de dezvoltare al stațiunii.

Studiogovora își propune să ofere asistență profesională pentru reabilitarea clădirilor din comunitate, primul pas fiind realizarea, alături de Primăria Orașului Băile Govora, a intervenției de urgență pentru Vila Ivanovici, finanțată de Institutul Național al Patrimoniului, prin Timbrul Monumentelor Istorice. De asemenea, colectivul organizează Zilele Arhitecturii Balneare la Govora, eveniment inițiat în 2020 și dedicat revitalizării patrimoniului local prin artă și implicare civică.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here