GPI prezent la conferința ”România are nevoie de ingineri” – organizată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și UTCB

0

”România are nevoie de ingineri”, acesta a fost mesajul și titlul conferinței organizată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Universitatea Tehnică de Construcții din București (UTCB) la care a participat și Grupul pentru Promovarea Infrastructurii (GPI).

Cu acest prilej, s-au semnat protocoale de colaborare între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii şi universităţile tehnice de construcții din România, având ca scop formarea și integrarea forței de muncă specializate în domeniul construcțiilor.

GPI consideră necesar acest demers, însă nu suficient pentru a forma viitorii specialiști care vor construi România și vor participa din plin la dezvoltarea ei.

În acest sens, GPI a propus reintroducerea Burselor Adamachi (mai multe detalii aici) pentru a restaura tradiția acordării de burse de către stat și instituții specializate.

Vă inserăm mai jos câteva citate care evocă rolul inginerului în societate, un rol de multe ori uitat sau ignorant în spațiul public.

Ingineria este o mare profesiune. Este fascinația de a vedea cum o plăsmuire a imaginației se transformă, cu ajutorul științei, într-un plan pe hârtie; ca apoi să se materializeze în piatră, metal sau energie; ca apoi să creeze locuri de muncă și locuințe pentru oameni; ca apoi să ducă la creșterea standardului de viață și la sporirea confortului. Marea responsabilitate a inginerului, în comparație cu a celor de altă profesie, este că operele lui se află sub văzul tuturor”, spunea Herbert Clarck Hoover, cel de-al 31-lea președinte american (1929–1933), el însuși inginer minier, supranumit „Marele Inginer”.

Datorită lui Elie Radu inginerii români încep execuția lucrărilor utilizând pentru prima dată construcții din beton armat și metalice. Să ne reamintim că până la Elie Radu podurile erau din lemn. Toate realizările sale dovedesc o pasiune neîncetată pentru infrastructură. Cuvintele sale ilustrează cel mai bine acest adevăr: “Nu-mi cereți să va țin discursuri, că să vă arăt cum știu să vorbesc, dați-mi mai bine o planșetă, o rigla, un echer pentru a face un proiect”.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here