Întâlnire crucială între Nicolae Pătru, fost președinte al Camerei Senatoriale de Agricultură și Ministrul Agriculturii, Petre Daea!

0
Întâlnire crucială între Nicolae Pătru și Petre Daea

Nicolae Pătru, fost președinte al Camerei Senatoriale de Agricultură și Ministrul Agriculturii, s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii, Petre Daea

Luni, 8 august 2022, Nicolae Pătru i-a prezentat Ministrului Agriculturii, Petre Daea, un memoriu în care se arată câteva dintre cele mai importante decizii, pe care acesta trebuie să le adopte în regim de urgență, pentru salvarea Industriei Alimentare a României.

“Industria procesatoare agricolă este pacientul care a făcut infarct și trebuie salvat ACUM! Trebuie procedat pe baza procedurilor Departamentului pentru Situații de Urgență! Dacă nu se acționează imediat, în anii viitori vom vorbi despre înfometarea românilor, iar cei care, vremelnic, sunt la conducerea țării, vor deveni complici!” – atenționează Nicolae Pătru.

În memoriul înaintat de Nicolae Pătru, fost președinte al Camerei Senatoriale de Agricultură și Ministrul Agriculturii, cu privire sistemul de irigații, se arată că în județul Vâlcea, prin implicarea mai multor persoane pasionate de producție agro-alimentară, în cursul anului 2017, s-au edificat 7 OUAI-uri, în zonele unde înainte de 1990, exista un sistem de irigații funcțional.

“Nu mai amintim efortul organizatorilor, care au realizat extrem de greu asocierea proprietarilor de teren (mulți dintre aceștia confundând asocierea în OUAI cu refacerea fostelor CAP-uri). Ulterior s-a lucrat intens pentru realizarea proiectului fiind întocmite sute de dosare. Acestea au fost declarate eligibile pentru finanțare dar au rămas blocate grație AFIR Craiova care nu a înțeles pe deplin importanța unor astfel de investiții cu fonduri europene și eforturile depuse pentru a se obține aceste asocieri și finanțări. Vă aducem în vedere aceste aspecte pentru a încerca deblocarea situației și implementarea acestor proiecte pentru care există riscul pierderii finanțărilor europene.” – precizează Nicolae Pătru.

Cu privire la instalarea de panouri fotovoltaice pe clădiri destinate procesării, Nicolae Pătru arată că propunerea antreprenorilor este să se garanteze aceste investiții de către Guvern și Ministerul Agriculturii printr-o bancă agreată și eventual să se subvenționeze dobânzile pentru o perioadă de maxim 3 ani, ținând cont că investiția se poate amortiza în 3-4 ani.

În același memoriu se face referire la hale și terenuri aferente construcțiilor destinate producerii agro-alimentare.

“Să se găsească o soluție astfel încât impozitele pe terenurile și clădirile din incinta acestora să fie reduse la nivelul terenurilor agricole. La ora actuală acestea sunt taxate la nivelul de teren curs construcții (la fel ca și un dezvoltator imobiliar), acest lucru nefiind echitabil în ceea ce privește riscurile investiției și importanța strategică a acestora.” – punctează Nicolae Pătru.

Depozitele de temperatură controlată, o altă problemă importantă abordată în memoriul prezentat Ministrului Agriculturii, Petre Daea.

“După părerea antreprenorilor, din procesarea și producția alimentară, edificarea depozitelor cu temperatură controlată este prioritară, întrucât asigură o garanție producătorilor agricoli că în momentul în care recoltează aceștia au unde să depoziteze, sorteze și eventual să refrigereze producția, pentru o valorificare cât mai echitabilă din punct de vedere financiar al produselor. Restul operațiunilor de ambalare, certificare, transport și marketing, până la ajungerea produselor la raft rămâne în sarcina producătorilor.” – a concluzionat Nicolae Pătru, fost președinte al Camerei Senatoriale de Agricultură.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here