Despre Schengen, boicot și naționalizare – un punct de vedere

1

În Consiliul JAI, din 8 decembrie 2022, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a demonstrat că bate câmpii și are un dinte împotriva României. Olanda anunțase de ceva timp că nu acceptă intrarea Bulgariei în spațiul Schengen.

Am evitat să comentez votul Consiliului Justiție și Afaceri Interne, din 8 decembrie. De ce? Cu trei, patru zile, până la întrunirea JAI, toate canalele media lansau mesaje de genul: “Am intrat în Schengen! Avem o singură problemă, cu Austria, rezolvăm!”

Le-am explicat multora că suntem legați de Bulgaria și nu avem nicio șansă – olandezii nu cedează. Cu alte cuvinte, România nu se poate decupla de Bulgaria din cererea înaintată la “pachet” către Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI). O astfel de acțiune durează mult timp, presupune alte ședințe, vot prin Parlamentul European, Comisia Europeană, etc.

Deștepții ăștia de diplomați ai noștri ar fi trebuit să cunoască acest aspect!

Sunt mulți români care nu înțeleg nici acum că, indiferent de votul Austriei, nu primeam votul Olandei, care ne-a declarat susținere în mod parșiv, pentru că ei nu votau Bulgaria, de care România este legată într-un pachet impus.

Despre boicot. Ne băgăm cuie în tălpi. Universitatea Craiova tropăie și anunță că își mută conturile de la banca cu acționariat austriac Raiffeisen Bank și nu mai folosește combustibil din stațiile OMV-Petrom. La nivel național nu știu ce amploare au astfel de mișcări, dar ar fi bine să țineți cont că Raiffeisen Bank a emis un comunicat în care se dezice de aiurelile debitate de cancelarul Austriei, Karl Nehammer.

În toate firmele cu acționariat austriac din țara noastră, lucrează români, care își pot pierde locurile de muncă!

Despre naționalizare. Ce ar aduce naționalizarea Petrom, trâmbițată de Realitatea PLUS?

Iată structura acționariatului OMV Petrom:

  • OMV Aktiengesellschaft – 51,157%
  • Statul Român – 20,698%
  • Persoane Fizice şi Juridice – 28,145%

Deci, OMV-ul este majoritar. Chiar și cu plata acțiunilor, o preluare ostilă nu ar fi comestibilă în mediul de afaceri internațional. Pornesc sirenele!

Pentru accesul în spațiul Schengen, “free and unrestricted”, România are doi mari și principali susținători: Germania și Franța. Dacă o luăm razna, îi pierdem.

Szőcs Francisc

1 COMENTARIU

  1. Mai rău ca acum nu are cum să fie,cu partenerii(pseudo) aliați ne-am lămurit ,contractele de privatizare au clauze care trebuiesc respectate de către părți,in caz contrar ceri rezilierea și plata unor despăgubiri,despre ce “ostilitate” vorbim aici când noi am fost fraierii se serviciu și naivii naivilor am fost înșelați și facilitățile acordate investitorilor nu au avut efect benefic și pt statul român.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here