Parteneriat cultural între Filarmonica Oltenia Craiova și Filarmonica din Sarajevo reprezentată de dirijorul Emir Nuhanović

0

Conferință de presă
Filarmonica Oltenia Craiova
17 martie 2023

Parteneriat cultural între Filarmonica Oltenia Craiova și Filarmonica din Sarajevo reprezentată de dirijorul Emir Nuhanović

Filarmonica Oltenia Craiova (119 ani de existență) și Filarmonica din Sarajevo  au încheiat un parteneriat cultural care constă în desfășurarea de concerte comune cu orchestrele simfonice ale celor două instituții. Reprezentantul acestui proiect, din parteaa bosniacă, este dirijorul Emir Nuhanović care se va afla în seara aceasta la pupitrul simfonicului craiovean. Emir Nuhanović a fost invitat la conferința de presă organizată astăzi la Filarmonica Oltenia unde a prezentat pe scurt proiectul cultural:

”Mulțumesc foarte mult pentru invitația de a dirija concertul simfonic din 17 martie al Filarmonicii Oltenia. Multumesc doamnei manager și orchestrei simfonice cu care am colaborat foarte bine la repetiții. Și, bineînțeles, tânărului pianist Mihai Teacă, un artist talentat. Este binevenită inițiativa de a invita muzicieni tineri să cânte pe aceeași scenă cu artiști consacrați pentru că numai astfel ei pot evolua și ajunge la performanță.

Sunt prima oară în România și prima colaborare este cea de la Craiova, cu orchestra Filarmonicii Oltenia, alături de care vom avea concerte comune pentru că Filarmonica din Sarejevo împlinește anul acesta 100 de ani de la înființare și dorim să avem parteneriate care să pună în valoare această importantă orchestră din Bosnia-Herțegovina.

Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia va fi invitată la Sarajevo, urmând ca ulterior artiștii din Bosnia-Herțegovină să vină să cânte la Craiova. Este un proiect cultural bazat pe schimb de experiență între ansamblurile artistice din cele două țări.

A sosit momentul să facem acum acest lucru pentru că în perioada de război era foarte dificil să stabilim parteneriate culturale din cauza insecurității din zonă. Cu toate acestea,  au fost dirijori, ca Zubin Mehta, care chiar în timpul bombardamentelor asupra orașului Sarajevo a acceptat invitația noastră, deși nu puteam să îi asigurăm securitatea, spunând că dacă locuitorii au supraviețuit, va supraviețui și el.

Mulțumesc încă o dată conducerii Filarmonicii ”Oltenia” Craiova și vă invităm la concertul din seara aceasta, cu lucrări de Franz Liszt și Antonin Dvorak și un solist redutabil, pianistul Mihai Teacă.”

La conferință au participat pianistul Mihai Teacă, Ivona Stănculeasa, managerul Filarmonicii Oltenia, și dirijorul Emir Nuhanović (din Bosnia Herțegovina).

————————————————————————–
Ramona Bădescu
Specialist Public Relations – Filarmonica ”Oltenia” Craiova
Tel. 0734 38 55 26
http://www.filarmonica-oltenia.ro/
https://www.facebook.com/filarmonicaolteniacraiova/
https://www.instagram.com/olteniaphilharmonic/

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here