VINERI,  20 OCTOMBRIE 2023,ORA  19:00   Simfonia a V-a Beethoven

0

ORCHESTRA  SIMFONICĂ A  FILARMONICII  “OLTENIA”
VINERI,  20 OCTOMBRIE 2023,ORA  19:00
 
Simfonia a V-a
Beethoven

DIRIJOR
SVILEN  SIMEONOV – BULGARIA

SOLIST, pian
PER  ENFLO – SUEDIA

În program: Ludwig van Beethoven
Concertul nr. 1 în Do major pentru pian și orchestră, op. 15
Simfonia nr. 5 în Do minor, op. 67, „Simfonia destinului”

Simfonia a V-a de Beethoven,  intitulată și a ”destinului”, una dintre cele mai cunoscute și iubite creații a titanului de la Bonn, va fi interpretată vineri, 20 octombrie 2023 la Filarmonica ”Oltenia”, sub bagheta dirijorului din Bulgaria, Svilen Simeonov. Seara va începe la ora 19:00 cu celebrul Concert nr. 1 de Beethoven, solist, pianistul suedez Per Enflo, un artist deosebit de versatil și expresiv. Ca întotdeauna lucrările bethoveniene vor crea o atmosferă specială, inspiratoare în ton cu stagiunea 2023/24 a filarmonicii craiovene,
Invitații săptămânii sunt doi artiști talentați care colaborează de multă vreme pe mari scene ale lumii: au realizat îmrepună turnee și înregistrări discografice valoroase, prietenia lor în plan muzical fiind încă un exemplu de armonizare prin intermediul artei a două culturi diferite, cum sunt cea nordică și cea balcanică. Iată câteva aspecte din bogata biografie a protagoniștilor concertului din 20 octombrie 2023, cel de-al treilea din Inspire Season.

SVILEN  SIMEONOV – dirijor
Dirijor și profesor de renume internațional, Svilen Simeonov este dirijor principal al Orchestrei Sofia Sinfonietta (din 2000), dirijor principal al Filarmonicii de Stat din Vidin (din 1999) și director muzical și dirijor șef al Orchestrei Sofia Amadeus (din 1994). S-a impus ca unul dintre cei mai importanți dirijori din Bulgaria. A fost distins cu premiul Muzicianul Anului, cu orchestra Sofia Amadeus (1999), Crystal Lyre Award (2001) cu Colegium Musicum-Bankja și Premiul Lira de Aur, cu Sofia Sinfonietta (2007-2012).
Pedagog dedicat, Svilen Simeonov a predat dirijat în Sofia – Bulgaria, Youngstown – Dana School of Music – SUA, Seul – Coreea de Sud, Hanoi – Vietnam, Kozani și Vlasti – Grecia, Festivalul Golfului – Italia. În calitate de dirijor invitat permanent, Svilen Simeonov lucrează cu orchestra și baletul Festivalului Strauss (din 2007), cu Euroconcert și Promoconcert Operetten Buhne Wien, Heinz Helberg (din 2004) și Teatro Lirico d’Europa (din 2001).

PER  ENFLO – pianist
Per Enflo este în egală măsură pianist și matematician, deși prima iubire a fost muzica! Vineri, 20 octombrie 2023, ora 19, va interpreta pe scena Filarmonicii “Oltenia” celebrul “Concert nr. 1 pentru pian” de Beethoven. La vârsta de 11 ani, Per Enflo a susținut o serie de recitaluri pe scene importante din Suedia, țara natală. A urmat, apoi, o carieră neîntreruptă de pianist, de aproape 70 de ani, o perioadă îndelungată locuind în SUA.
Artistul suedez este apreciat pentru interpretarea expresivă, mai ales a lucrărilor marilor clasici. A fost remarcat și datorită repertoriului vast și versatilității sale, ca solist, membru al unor ansambluri camerale și acompaniator. Pianistul Per Enflo a avut o colaborare îndelungată cu “Sofia Sinfonietta” sub conducerea lui Svilen Simeonov, înregistrând împreună douăsprezece concerte pentru pian (opt de Mozart, trei de Beethoven și unul de Chopin). Majoritatea înregistrărilor sale sunt disponibile pe aplicația Spotify.

*
O seară de concert Beethoven este desigur un regal muzical și o bucurie pentru publicul nerăbdător să asculte două capodopere din creaţia compozitorului german. Concertul nr. 1 în Do major pentru pian şi orchestră, op.15 (al doilea în ordinea compunerii) a fost scris în anul 1798 şi interpretat chiar de Beethoven cu ocazia turneelor întreprinse în Germania şi la Praga.
Cât despre Simfonia a V-a, putem afirma că se situează pe linia celor mai înflăcărate creaţii beethoveniene, străbătute de la un capăt la celălalt concepția despre viață trăită ca o succesiune de lupte încordate între marile aspiraţii şi forţele potrivnice împlinirii fericirii umane.

*
Biletele pentru acest concert se achiziționează online, pe entertix.ro:
https://www.entertix.ro/evenimente/18349/concert-simfonic-20-octombrie-2023-filarmonica-oltenia-craiova.html?fbclid=IwAR2Dnf_g5P736wW36CUZRGv-1xefmOIyK7IIvEDZx5JQpMwNOyKs0PgmaBk

De asemenea, biletele se procură de la agenția din Calea Unirii 16, luni-vineri (orele 10:00-18:00). Detalii se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.
Prețuri bilete: 50 lei; 15 lei (elevi, studenți, seniori)

————————————————————————–
Ramona Bădescu
Specialist Public Relations – Filarmonica ”Oltenia” Craiova
http://www.filarmonica-oltenia.ro/
https://www.facebook.com/filarmonicaolteniacraiova/
https://www.instagram.com/olteniaphilharmonic/

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here