Judeţul Mehedinţi se află sub COD PORTOCALIU de ger persistent

0

Conform avertizării meteorologice, transmisă de către Administraţia Naţională de Meteorologie, în perioada 09 – 10 ianuarie 2017, judeţul Mehedinţi se află sub COD PORTOCALIU de ger persistent, cu temperaturi minime ce vor fi cuprinse, în general, între -29 şi – 15 grade, şi maxime între -15 şi -10 grade.

În acest sens, I.S.U. „Drobeta” al Judeţului Mehedinţi a transmis înştiinţării tuturor instituţiilor abilitate, în vederea punerii în aplicarea a planului de măsuri privind prevenirea deceselor prin hipotermie.

Astfel, la nivelul comitetelor locale s-a dispus instituirea serviciului de permanenţă la sediile primăriilor, punându-se accent pe identificarea tuturor persoanelor care locuiesc în spaţii fără încălzire curentă pentru cazarea acestora în adăposturi, cât şi acordarea unei atenţii deosebite persoanelor vârstnice sau cu dezabilităţi care locuiesc singure, dar şi a celor cu afecţiuni medicale grave.

De asemenea, s-a dispus monitorizarea căilor de circulaţie: rutieră, feroviară şi fluvială, a infrastructurilor critice de interes local şi a depunerilor de gheaţă pe cursurile de apă.

Totodată s-au luat măsuri suplimentare pentru toate subunităţile inspectoratului, de a executa misiuni de patrulare, identificare, preluare şi transport a persoanelor fără adăpost către spaţiile special amenajate.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al Judeţului Mehedinţi vine în sprijinul cetăţenilor cu următoarele recomandări:
• Purtaţi haine groase, în mai multe straturi, fără a vă lipsi căciula şi mănuşile;
• Consumaţi legume, fructe şi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool;
• Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă; înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului;
• Ajutaţi-vă semenii, care au nevoie de dumneavoastră! Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice. Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil;
• Utilizaţi autoturismul, numai dacă este absolut necesar. Dacă trebuie să conduceţi, luaţi următoarele măsuri:
• Circulaţi doar ziua, niciodată singur, şi anunţaţi cunoştinţele despre programul dumneavoastră;
• Folosiţi drumuri principale şi evitaţi drumurile secundare considerate scurtături;
• Respectaţi indicaţiile autorităţilor cu privire la restricţii, blocaje, cât şi la folosirea rutelor ocolitoare;
• Echipaţi-vă autoturismul pentru condiţiile de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.), asigurându-vă că funcţionează sistemul de încălzire şi că aveţi suficient carburant;
• Nu lăsaţi copiii să vă aştepte în maşinile parcate şi nu-i transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare sau neechipate corespunzător;
• Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător, evitându-se utilizarea instalațiilor defecte sau improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon şi chiar incendii, care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavostră cât şi pe ceilalţi.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here