Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican: Aleşii locali din România sunt trataţi la „şi altele” de Guvernul PSD

0
Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 16 din 6.01.2017 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, care prevede, printre altele, şi majorarea salariilor din administraţia publică locală cu 20%. Din motive ţinute la secret, la articolul 1, alin (3) din această Ordonanţă de Urgenţă au fost exceptaţi de la această majorare de venituri primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene. În condiţiile în care veniturile angajaţilor din administraţia publică locală erau foarte mici, această Ordonanţă de Urgenţă de majorare cu 20% a veniturilor celor ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul primăriilor şi consiliilor judeţene putea reprezenta un act de justiţie socială, însă în realitate această Ordonanţă umileşte primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, consideră că majorarea cu 20% a veniturilor salariale trebuia aplicată şi primarilor, viceprimarilor şi preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene. În acest sens, în calitate de Preşedinte al Comisiei de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților, Cristian Buican va solicita lămuriri cu privire la argumentele pentru care această majorare salarială nu a fost aplicată şi aleşilor locali şi va introduce un amendament la această Ordonanţă de Urgenţă, atunci când aceasta va ajunge în Parlament, în sensul de a beneficia şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene de majorarea cu 20% a veniturilor.

Deputatul Cristian Buican subliniază necesitatea introducerii unei Legi a salarizării unitare, care să pună odată pentru totdeauna ordine în salarizarea personalului plătit din fondurile publice. Majorarea succesivă a salariului minim din ultimii ani a condus la crearea unor inechități salariale în cadrul angajaților administrației publice locale. În prezent, o mare parte din angajații primăriilor au aceleași venituri salariale, chiar dacă există diferențe semnificative de vechime sau de responsabilități între angajați. Din păcate, această Ordonanță de Urgență de mărire a salariilor angajaților administrației publice locale cu 20% nu rezolvă această problemă, ci o perpetuează.

”Ordonanţa dată de noul Guvern PSD s-a transformat, dintr-un act de justiţie socială, într-un demers umilitor la adresa aleşilor locali. Doresc să fiu bine înţeles, eu nu contest necesitatea majorărilor salariale din administraţia publică locală, însă nu pot să fiu de acord cu exceptarea aleşilor locali de la această majorare. Eu susţin un principiu pe care îl consider corect: niciun angajat din cadrul unei primării nu trebuie să aibă venituri mai mari decât primarul. În condiţiile în care, atât din punct de vedere legal, cât şi social şi politic, toată răspunderea este pe umerii alesului local, nu cred că este oportun să îi exceptăm pe aceştia de la majorările salariale din administraţia publică locală. Când Ordonanţa va ajunge în Parlament voi propune un amendament prin care să se majoreze şi veniturile primarilor cu 20%, aşa cum s-a propus pentru angajaţii din administraţia publică locală” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here