Salariul de funcție de minimum 1450 lei pentru polițiști, fără sporuri sau adaosuri

0

A fost publicată în M.of. Hotărârea Guvernului 1 din 6 ianuarie 2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Nivelul acestuia este de 1450 lei, așa cum s-a discutat și în ședința Consiliului Național Tripartit despre care v-am informat.

Elementul de noutate al acestui act normativ, este reprezentat de prevederea referitoarea la excluderea sporurilor și adausurilor din salariul de bază minim brut pe țară.

Acest aspect va genera o serie de dezbateri și opinii pe marginea modului în care, astăzi, sunt calculate salariile polițiștilor dar și a personalului contractual din cadrul MAI. Mai mult, tot cu incidență pe acest subiect s-a pronunțat și Curtea Constituțională a României, printr-un comunicat din 09.11.2016, prin care stabilea că este neconstituțională prevederea din legea de modificare a Legii 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, prin care sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică de 50% poate fi acordat, dar fără ca acesta să fie inclus în salariul de bază.

Creșterea salariului minim la 1450 lei va produce efecte și asupra polițiștilor care l-a acest moment au salariul de funcție sub acest nivel. Astfel, vorbim de o creștere a salariilor, însă doar pe segmentul polițiștilor cu funcții mici sau cei care sunt nou intrați în sistem. Impactul efectiv al acestei creșteri va fi între 100-150 lei.

Sindicatul EUROPOL lucrează în acest moment la un mecanism de salarizare care să elimine din inechitățile, discriminările și nemulțumirile actuale, însă este important de precizat că este foarte dificil în contextul în care fiecare inspectorat aplică legislația după chipul și asemănarea șefilor cu influență, fie că vorbim de inspector șef sau șefii structurilor financiare, de resurse umane sau juridice.

Facem un apel la toți colegii, să manifeste o atenție sporită la fluturașii de salarii corespunzătoare lunii februarie, și care vor intra în posesia voastră la începutul lunii martie. Trebuie să intervenim prompt pentru a nu se mai repeta episodul din vară, când a fost majorat salariul minim la 1250 lei conform HG 1017/2015, iar multe inspectorate au aplicat o singură mărire, au inclus în salariul de funcție sporul de noapte sau alte sporuri/majorări, sau nu au aplicat sporul de 10% prevăzut de OUG 20/2016.

Nu trebuie să ne mulțumească faptul că am ajuns în situația de a ne bucura că se mărește salariul minim brut, pentru că suntem în situația absurdă în care, câteva mii de polițiști sunt plătiți cu această sumă infimă raportată la munca prestată și riscurile la care se expun.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here