Uniunea Europeană are nevoie urgentă de investiții strategice consistente pentru realizarea obiectivelor sociale în materie de ocupare a forței de muncă, de măsuri pentru reducerea sărăciei în rândul copiilor, dar și de un sprijin substanţial pentru coeziune în regiunile defavorizate, a subliniat eurodeputata PSD Viorica Dăncilă, membră a Comisiei pentru drepturile femeii și egalitate de gen, în cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului European pe marginea Raportului privind instituirea unui Pilon european al drepturilor sociale.
”În prezent, statele membre ale UE se confruntă cu provocări sociale și în materie de ocupare a forței de muncă, dar şi cu o evoluţie continuă a acestei piețe, cu forme „atipice” sau „non-standard” de ocupare: munca temporară sau cu fracțiune de normă, munca sezonieră sau cea intermediată de platformele digitale. În plus, asistăm la o diversificare a forţei de muncă, lucru care poate aduce beneficii şi poate genera alte oportunități profesionale, dar poate genera şi incoveniente – insecuritate economică prelungită, condiții de muncă precare, venituri mai scăzute și mai puțin sigure, lipsa asigurărilor sociale și de sănătate, lipsa perspectivelor de carieră și dificultăți în concilierea muncii cu viața de familie. Consider deci că sunt necesare investiții strategice adecvate și consistente pentru realizarea obiectivelor sociale ale UE în materie de ocupare a forței de muncă, dar și de un sprijin substanţial pentru coeziune în regiunile defavorizate. Scopul este acela de a le face mai competitive și a preveni accentuarea declinului demografic. Accentul trebuie pus pe reducerea sărăciei în rândul copiilor, dar și pe adoptarea de măsuri concrete pentru a asigura acces gratuit la asistență medicală, învățământ, la o locuință decentă și la o alimentație adecvată” arată lidera eurodeputaților social-democrați români, în poziția sa pe marginea Raportului privind instituirea unui Pilon european al drepturilor sociale.
Raportul întocmit de către eurodeputata S&D Maria Joao Rodrigues recomandă ca, prin Pilonul european al drepturilor sociale, să se stabilească propuneri concrete pentru drepturile sociale dintr-o economie europeană aflată în plin proces de schimbare.