Victor Negrescu propune soluţii concrete pentru tinerii care nu sunt nici angajaţi, nici într-o formă de şcolarizare sau formare

0
Victor Negrescu

Europarlamentarul Victor Negrescu a pledat, miercuri, 25 ianuarie 2017, la lansarea de la Bruxelles a Coaliţiei Europene pentru Drepturile Tinerilor NEETs (tineri care nu sunt nici angajaţi, nici într-o formă de şcolarizare sau formare), pentru creşterea finanţării programelor destinate tinerilor.

„Cu aproape 1/5 tineri europeni sub 30 de ani aflați în această situație, Europa trebuie să treacă peste discursurile frumoase și să acționeze direct la firul ierbii, la nivel local, printr-o abordare personalizată pentru fiecare tânăr aflat în această situație care să includă programe de mentorat, de sprijin pentru ucenicie, de îndrumare în carieră sau de acompaniere psihologică. Iar pentru cei care cred că este vorba de costuri prea mari, menționez că generațiile pierdute și uitate astăzi vor costa pe termen mediu mai mult decât soluțiile pe care le putem identifica acum. Tinerii nu mai pot aştepta. Chiar dacă se simt ca o generaţie invizibilă, ei sunt viitorul Europei şi trebuie trataţi ca o prioritate. Ne-am propus să creăm un dialog tocmai pentru ca bunele practici să fie cunoscute şi preluate pe scară largă”, a afirmat Victor Negrescu în cadrul conferinţei “Investind în Generaţia Invizibilă a Europei”, organizată cu sprijinul eurodeputatului de către think-tank-ul “Social DOers”.

„Programele europene sunt subfinanţate şi încă au dificultăţi mari în aplicare. Salut însă faptul ca noul guvern al României şi-a propus câteva măsuri foarte ambiţioase şi bine ţintite pentru sprijinirea tinerilor. Amintesc în primul rând programul „Primul salariu”, pentru stimularea tinerilor absolvenți deținători ai unei licențe de învățământ superior acreditat, prin garantarea unui salariu de încadrare de 2.500 lei brut timp de trei ani și prin subvenționarea angajatorului cu 50% din cheltuiala salarială, cu menținerea angajării timp de 5 ani. Pentru tinerii în risc de sărăcie și excluziune socială a fost gândit programul “Hope” de susținere a antreprenoriatului prin acordarea de microgranturi.

Alte proiecte pe care le consider binevenite sunt sprijinirea firmelor de către stat cu 1.000 euro per angajat pentru promovarea transformării internshipurilor în contracte de muncă permanente şi diversele subvenţii propuse a fi acordate angajatorilor care organizează stagii de specializare sau programe de ucenicie pentru tineri. Sunt măsuri în care cred, pe care le susţin şi care pot crea şanse reale pentru această generaţie”, consideră eurodeputatul social-democrat.

Discuţia a reunit membri ai Parlamentului European, reprezentanţi ai Comisiei Europene, ONG-uri, parteneri sociali, cercetători, urmărind să genereze un dialog şi o cooperare care să ofere cât mai rapid soluţii la problemele acestor tineri. Au fost prezentate şi primele rezultate ale unui proiect pilot desfăşurat în 6 ţări (Austria, Belgia, Italia, Portugalia, România şi Marea Britanie) şi au fost analizate impactul şi perspectivele proiectului Garanţia pentru Tineret, susţinut de Comisia Europeană împreună cu statele membre.

Coaliţia îşi propune, înainte de orice, să intensifice cooperarea între diversele tipuri de autorităţi care pot să contribuie la crearea de soluţii pentru aceşti tineri. Ȋn viziunea iniţiatorilor, trebuie îmbunătăţită cooperarea între autorităţile europene, cele naţionale şi partenerii sociali, astfel încât banii europeni destinaţi acestor tineri să ajungă mai rapid la aceştia, să creeze mai eficient oportunităţi pentru ei. Nu există, în acest moment, o aplicare uniformă pe teritoriul UE a schemei Garanţia pentru Tineret – unele ţări sunt mai experimentate şi altele sunt abia la început, cu rezultate slabe, iar facilitarea schimburilor de experienţă poate stimula eficientizarea programului.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here