“Gloria” de Vivaldi în Stagiunea Prieteniei, la Filarmonica Oltenia Craiova

0

JOI, 9 FEBRUARIE 2017, ORA 18:00
Întâlnirile Amitea
Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia”
Invitaţi:
dirijorul GIAN LUIGI ZAMPIERI (ITALIA), oboistul LUDOVIC ARMIN CORA, soprana IRINA IORDĂCHESCU, mezzosprana CLAUDIA CODREANU, dirijorul de cor MANUELA ENACHE
Moderatori:
Constantin SECARĂ, muzicolog
Ramona BĂDESCU, PR – Filarmonica „Oltenia”
Intrarea liberă
VINERI, 10 FEBRUARIE 2017, ORA 19:00
Concert vocal-simfonic
ORCHESTRA SIMFONICĂ ȘI CORALA ACADEMICĂ ALE FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: GIAN LUIGI ZAMPIERI (ITALIA)
SOLIȘTI: LUDOVIC ARMIN CORA (oboi), IRINA IORDĂCHESCU (soprană), CLAUDIA CODREANU (mezzosoprană)
În program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul în Do major pentru oboi și orchestră, K. 314
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonia nr. 38 în Re major, K. 504, „Praga”
Antonio Vivaldi: „Gloria” pentru soliști, cor, orchestră și orgă
Preţuri bilete: 30 lei; 20 lei (pensionari), 15 lei (elevi, studenţi); concert în abonament (5)

********************

GIAN LUIGI ZAMPIERI
Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara.
A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând in 1988 Diploma de onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein.

La vârsta de 15 de ani a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani.

In 1997 a câştigat Concursul international ”A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs. În prezent este Dirijor oaspete al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia) și Dirijor al Filarmonicii Oltenia din Craiova (România).

******************

LUDOVIC ARMIN CORA
Absolvent al Academiei de Orchestră din Berna-Elveția, al Conservatorului Național de Muzică București și al Mannheim Musikhochschule-Germania, Ludovic Armin Cora acumulează, în calitate de muzician de orchestră, o vastă experiență în domeniul simfonic și al muzicii de operă, fiind invitat în calitate de colaborator/candidat de către următoarele orchestre de prestigiu din Europa: Opera din Berlin, Staatskapelle Berlin, Staatskapelle Dresda…

În calitate de muzician de orchestră, solist și muzician al diferitelor ansambluri camerale susține recitaluri în Luxemburg, Germania, Olanda, România, Elveția, Franța, Belgia, Japonia, Brazilia, Italia, Austria, Regatul Unit etc. Ludovic Armin Cora are deosebita plăcere de a colabora cu firma Marigaux Paris, echipa care îi este fidelă și de un profesionalism exemplar.

*******************

IRINA IORDĂCHESCU
Irina Iordăchescu este absolventă a Universității Naționale de Muzică București în anul 2000, la clasa profesoarei Maria Slătinaru-Nistor, Irina Iordăchescu, fiica marelui bariton Dan Iordăchescu, este din 2005 solistă a Operei Naționale București, însă deja din anul 2001 se făcea remarcată ca invitată la Teatro alla Scala din Milano, unde a susținut două concerte vocal-simfonice sub bagheta dirijorului Riccardo Muti. A colaborat și cu alte instituții muzicale din străinătate, precum Orchestra simfonică din Mulhouse (Franța), L’Estro Armonico din Luxemburg, Orchestra Clasică Ciudad de Murcia (Spania), Filarmonica de Stat din Salonic (Grecia), Orchestra Filarmonică Veneta (Italia) și Brabants Orchestra din Olanda.

A susținut concerte alături de Gheorghe Zamfir la Carnegie Hall din New York, la Chicago, la Tel Aviv, Ierusalim și Haifa. A susținut recitaluri și concerte alături de Filarmonica „George Enescu” din București, Orchestra Națională Radio, Filarmonica „Banatul” din Timișoara, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Orchestra „Marea Neagră”din Constanța, filarmonicile din Sibiu și Oradea.
Irina Iordăchescu este laureată a mai multor concursuri printre care G. B. Viotti (Italia), Silvia Geszty (Spania), Maria Callas (Grecia), Vincenzo Bellini (Italia), s’Hertogenbosch (Olanda).

Irina Iordăchescu a colaborat cu mari dirijori precum: Riccardo Muti, Christoph Adt, Cristian Mandeal, Horia Andreescu etc.

***********************

CLAUDIA CODREANU
Mezzosoprana Claudia Codreanu este absolventã a Academiei de Muzicã din Bucureşti (1991), la clasa profesor Georgeta Stoleriu. În perioada 1991-1996 a urmat cursuri de specializare la Viena cu Ileana Cotrubaş şi Margarita Lilova. De-a lungul anilor a obţinut premii la concursuri naţionale şi internaţionale (Festivalul şi Concursul “Ionel Perlea” România, Concursul “Luisa Todi” Portugalia, Concursul “Julian Gayarre” Spania etc).

Repertoriul sãu cuprinde lucrãri vocal – simfonice, numeroase roluri de operã (Rosina, Cenerentola, Cherubino, Dorabella, Carmen, Hänsel, Suzuki, Fenena etc.) şi lieduri. A susţinut concerte, recitaluri şi spectacole de operã în ţarã şi în strãinãtate (Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Japonia, Marea Britanie, Olanda, Rusia, Spania, Ungaria). Claudia Codreanu a fãcut parte din cvartetul solistic al Requiem-ului de Marian Mitea (lucrare prezentatã în primã audiţie mondialã la Catedrala St. Michele et Gudule din Bruxelles), precum şi din cel al Oratoriului Bizantin de Crãciun de Paul Constantinescu (lucrare pe care Casa Radio a editat-o pe CD în 2010).

În prezent, Claudia Codreanu este lector universitar doctor la Universitatea Naționalã de Muzicã Bucureşti (secţia canto).

**************************

Manuela Enache
Manuela Enache a inceput studiul viorii la varsta de opt ani, sub indrumarea mamei sale. A urmat apoi cursurile Liceului de Arta Marin Sorescu (clasa de vioara). In perioada 2004 – 2008 a fost studenta bursiera in cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, specializarea Dirijat cor academic (clasa conf. univ. dr. Valentin Gruescu), urmand in paralel si modulul instrumental de vioara (Adrian Buliga, conf. univ. dr. Florin Croitoru).

Dintre alti profesori sub indrumarea carora si-a perfectionat pregatirea muzicala se disting: Dinu Ciocan, Teodor Tutuianu, Valentina Sandu Dediu, Dan Buciu, Ulpiu Vlad, Dan Dediu. In 2010 a absolvit cursurile de master ale Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (Stilistica dirijorala, specializarea Dirijat Cor academic), iar în perioada 2009 – 2010 a beneficiat de o bursa de studii in cadrul Birmingham Conservatoire (Marea Britanie), perfectionandu-se sub indrumarea dirijorului Paul Spicer. Pe durata acestor studii Manuela Enache s-a implicat activ in calitate de dirijor al Corului Camerata, alaturi de care a sustinut concerte si a realizat imprimari audio. In aceeasi perioada a participat la workshop-ul educational de muzica contemporana Maze.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here