În 2016, peste 3300 de apeluri la 112, au reclamat transporturi ilegale de materiale lemnoase

0

În anul 2016, în urma activităților desfășurate de polițiști, au fost confiscați peste 90.000 metri cubi. de material lemnos și au fost aplicate aproape 21.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 30.124.000 de lei, iar 3.288 de persoane au fost cercetate penal, pentru infracțiuni din acest domeniu.

Având în vedere implicaţiile deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale, asigurarea integrităţii fondului forestier a reprezentat permanent o prioritate de acțiune pentru Poliţia Română, care, prin structurile sale specializate, a desfășurat acțiuni pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

În cursul anului 2016, sub coordonarea Direcției de Ordine Publică a Poliției Române, au fost iniţiate şi coordonate 7 acţiuni, având ca principal scop limitarea tăierilor ilegale de arbori. În cadrul acţiunilor desfășurate de Poliţia Română, au fost angrenați polițiști de la inspectoratele de poliţie judeţene, specialişti de la inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, specialişti ai direcţiilor silvice, precum şi specialişti ai structurilor silvice private.

Polițiștii au desfășurat activități pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos. Ca urmare a activităților desfășurate de polițiști în acest domeniu în ultimii ani, anul trecut au fost sesizate cu 15% mai puține infracţiuni silvice decât în anul 2015, 55,5% fiind sesizări din oficiu.

Ca urmare a administrării probatoriului, anul trecut a fost începută urmărirea penală pentru 2.188 de fapte și au fost cercetate 3.288 de persoane. Ca măsuri complementare, polițiștii au confiscat 90.604 mc. de material lemnos și au aplicat 20.884 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 30.124.000 de lei.

Au fost primite 3.388 de apeluri prin S.N.U.A.U. 112 privind transporturi ilegale de materiale lemnoase. Dintre acestea, 372 au fost confirmate ca fiind ilegale.

Activitățile desfășurate în acest domeniu au fost concentrate pe prevenirea și combaterea directă a criminalității, dezvoltarea structurală și îmbunătățirea legislației din domeniu. Poliţia Română continuă desfăşurarea acţiunilor în sistem integrat, în baza planurilor naţionale de acţiune, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here