Consiliul Național al Elevilor: Este greșit să impunem o uniformizare a elevilor sub pretextul nediscriminării

0

Consiliul Național al Elevilor, unica structură reprezentativă a elevilor la nivel național, sesizează în continuare abuzuri în unitățile de învățământ preuniversitar privind uniforma și obligativitatea impusă purtării acesteia de către conducerile școlilor. Principalele argumente invocate de către directori pentru astfel de decizii, care intră în sfera ilegalității, sunt reprezentate de siguranța în școli și discriminare. Conform reglementărilor aflate în vigoare, accesul în școală se face pe baza carnetului de elev, iar în acest sens nu există niciun studiu care să demonstreze că, într-adevăr, uniforma crește nivelul de siguranță. Mai mult decât atât, este greșit să impunem o uniformizare a elevilor sub pretextul nediscriminării, în loc să ne asigurăm că evaluările sunt obiective și factori precum statutul social sau venitul familiei nu vor garanta o poziție favorizată în comunitatea școlară.

Printre județele unde au fost identificate probleme în acest sens, se numără Bacău, Mureș, Sălaj, Suceava, Iași, Brașov, Galați, Botoșani, Dolj, Tulcea, Vrancea și Giurgiu. În cazul în care elevul nu poartă această uniformă există situații în care acesta nu are acces în interiorul școlii, iar pretextul este creșterea siguranței în unitatea de învățământ, însă, în mod paradoxal, elevului nu îi este garantată siguranța în afara perimetrului acesteia și, tot în acest sens, îi este îngrădit dreptul la educație, garantat prin legea fundamentală a țării – Constituția României. Aceste uniforme sunt plătite de către părinți și ating sume însemnate comparativ cu media veniturilor familiei, astfel implementându-se într-un mod contrar cu legea „fondul școlii”, ce contrazice gratuitatea învățământului de stat, asigurată prin lege. În același timp, scăderea notei la purtare sau consemnarea absenței pentru nepurtarea uniformei sunt practici des întâlnite care contravin legii și eticii sistemului educațional.

Consiliul Național al Elevilor solicită tuturor actorilor educaționali să sesizeze orice abuz și, totodată, luarea la cunoștință a problemei de către unitățile de învățământ, autoritățile publice locale, cât și de Ministerul Educației Naționale și soluționarea în cel mai scurt timp posibil, tratând cauza, și nu efectul, fără să folosească forme fără fond precum întâlnim în aceste momente prin uniformă.

„Este inadmisibil cum prin impunerea abuzivă a uniformei școlare de către anumite unități de învățământ, acestea se exonereaza de răspunderea de a insufla elevilor valori și principii democratice, care să promoveze egalitatea și să elimine orice formă de discriminare. Nu vom tolera nicio constrângere din partea școlilor, nicio metodă de coerciție la adresa elevilor și vom continua să ne asumăm demersuri publice, alături de instituții abilitate, care să verifice legalitatea finanțării uniformelor și gravitatea abuzurilor săvârșite prin sancționarea nepurtării uniformei.”, a declarat Vlad Ștefan, Președintele Consiliului Național al Elevilor.

Comunicatul poate fi găsit în format PDF: click AICI

Secretarul executiv al Consiliului Național al Elevilor – relații externe,
Mădălin Cotic

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here