Călin Popescu Tăriceanu: Refuzul de integrare în Spațiul Schengen pune sub semnul întrebării vocaţia europeană a României

0
Președintele Senatului României, Călin Popescu - Tăriceanu

Președintele Senatului României, Călin Popescu – Tăriceanu, a participat în perioada 16-17 martie 2017 la Conferinţa extraordinară a Preşedinţilor Parlamentelelor Statelor Uniunii Europene, eveniment care s-a desfășurat la Roma și care a marcat cea de-a 60-a aniversare a semnării Tratatelor fondatoare ale Comunităţii Europene. Invitaţia i-a fost adresată de către Laura Boldrini, preşedintele Camerei Deputatilor şi Pietro Graso, preşedintele Senatului.

Conferinţa s-a bucurat de prezenţa preşedinţilor de Parlamente ale statelor Uniunii Europene.
În cadrul dezbaterilor, preşedintele Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat în discursul domniei sale importanța crucială a egalității depline a statelor membre, cu implicarea necondiţionată a tuturor actorilor în procesul decizional în vederea reapropierii cetățenilor de valorile europene.

„Cu toate ca extinderea Europei este un fapt implinit, pentru o serie de ţări, printre care şi a mea, rezultatul nu corespunde cu exactitate aşteptărilor. Astfel, o serie de aspecte precum refuzul de integrare în Spațiul Schengen sau impunerea unui mecanism de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei par să pună sub semnul întrebării în mod unilateral vocaţia europeană a României. Astfel, ne confruntăm deja cu experienţa unei Uniuni cu mai multe viteze, sau cel puţin cu mai multe clase. La acest nivel cred că trebuie să ne raportam la gândirea părinţilor fondatori pe care îi celebrăm astăzi. Într-adevar, Robert Schumann, Alcide De Gasperi si Konrad Adenauer au ales să pună bazele unei comunităţi. Ei au conceput comunităţi cu scopuri diferite, conduse însă în acelaşi mod, prin deliberare, consens şi partajare a responsabilităţilor, ca alternativă la mecanica rece a totalitarismului birocratic şi a tiraniei incontrolabile a majorităţii,” a subliniat Călin Popescu-Tăriceanu.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here