Sirenele de alarmare a populației, vor fi testate și în județul Mehedinți

0

În această săptămână, IGSU desfăşoară un amplu exerciţiu, la nivel naţional, pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – PROCIV 2017.

La nivelul judeţului Mehedinți, simulările vor avea loc vineri, 21 aprilie 2017, în intervalul orar 10.00-12.00, când vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul judeţului. De asemenea, exerciţiul urmăreşte şi cunoaşterea de către populaţie a semnalelor de alarmare acustice.

Cetăţenii vor auzi un semnal compus din 5 sunete a câte 16 secunde, cu pauză de 10 secunde între ele, ce semnifică “ALARMĂ LA DEZASTRE”. Totodată, în funcţie de caracteristicile tehnice, va fi verificat şi modul de transmitere a mesajelor de avertizare vocală către populaţie.

Pompierii militari cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”.

La nivelul judeţului Mehedinți, există 129 de astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat.

Responsabilitatea menţinerii în stare de operativitate a sistemului de avertizare-alarmare revine autorităţilor publice locale şi operatorilor economici sursă de risc, iar reprezentanţii I.S.U. derulează, periodic, acţiuni de verificare în teren. Pe parcursul anului trecut, personalul specializat a verificat 127 de mijloace de alarmare a populaţiei.

În anul 2016, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al Judeţului Mehedinţi a organizat 29 de exerciţii de alarmare la nivelul localităţilor, acţiuni derulate în colaborare cu comitetul judeţean şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, instituţiile publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă şi operatorii economici sursă de risc.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here