Centrul de Prevenire, evaluare și Consiliere Antidrog Vâlcea: “Tutunul, o amenințare globală”

0

În fiecare an, în data de 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi marchează Ziua Mondială fără Tutun, subliniind riscurile privind sănătatea și alte riscuri asociate consumului de tutun (în toate formele sale) și militând pentru politici eficiente, care să reducă consumul.

            Tema pentru Ziua Mondială fără Tutun 2017 este ” Tutunul –o amenințare în calea dezvoltării”.

           Campania din acest an:

 • Va fi axată pe amenințările industriei tutunului în cale dezvoltării tuturor țărilor, incluzând sănătatea și bunăstarea economică a propriior cetățeni;
 • Va propune măsuri pe care guvernele trebuie să le ia în considerare pentru a promova sănătatea și dezvoltarea, prin combaterea crizei globale determinte de tutun.

           Obiectivele campaniei sunt:

 • Să subliniază legătura între folosirea produselor din tutun, controlul tutunului și o dezvoltare durabilă;
 • Să încurajeze țările să includă măsuri de control al tutunului, ca răspuns pentru Agenda de dezvoltare durabilă pentru 2030.
 • Să susțină statele membre și societatea civilă în combaterea implicării industriei tutunului în procesul politic, pentru ca politicile și acțiunile privind tutunul să aibă un impact mai puternic.
 • Să încurajeaze participarea partenerilor și a publicului larg, la dezvoltarea și implementarea de strategii și planuri care să prioritizeze acțiunile, privind controlul tutunului;
 • Să demonstreaze că fiecare persoană poate contribui la o lume fără tutun, prin angajamentul luat individual, de a nu folosi nici un fel de produse care conțin tutun, sau la a renunța la acest obicei.

             Controlul asupra tutunului susține sănătatea și dezvoltarea

OMS le solicită tuturor țărilor să prioritizeze și să grăbească eforturile, în ceea ce privește controlul tutunului, ca parte din asumările trecute în agenda privind dezvoltarea durabilă, pentru 2030. Toate țările vor beneficia de pe urma unui control eficient în ceea ce privește epidemia tutunului, în primul rând protejându-și proprii cetățeni de efectele dăunătoare ale tutunului, și în al doilea rând reducându-și cheltuielile din economia națională.

Obiectivul Agendei de dezvoltare durabilă este asigurarea tuturor oamenilor că ”nimeni nu este lăsat în urmă”.

Controlul tutunului ajută la atingerea altor țeluri globale:

Pe lângă salvarea de vieți și diminuarea problemelor legate de sănătate, un control al tutunului se referă și la un efect nociv asuprea mediului, datorat cultivării, producerii, comerțului și consumului de tutun.

Nu numai guvernele trebuie să ia atitudine în ceea ce privește eforturile de control al tutunului: fiecare individ poate contribui, la nivel individual la o lume fără tutun, fie prin asumarea angajamentului de a nu utiliza nici o formă de tutun, ori prin renunțarea la fumat. Acest lucru contribuie la protejarea sănătății celorlalți, prin oferirea unui aer nepoluat de fumul de țigară. Astfel copii, familia și prietenii sunt privați de fumatul pasiv. Banii economisiți asfel pot fi cheltuiți pe alte lucruri importante cum ar fii mâncarea sănătoasă, îngrijire și educație.

Adevăruri despre tutun, controlul acestuia și obiectivele dezvoltării:

 • Mai mult de 6 milioane de oameni decedează în fiecare an din cauza consumului de tutun, o cifră estimată să crească la mai mult de 8 milioane, pe an până în 2030, fără acțiuni intensive de stopare. Consumul de tutun reprezintă o amenințare pentru fiecare din noi, indiferent de sex, vârstă, rasă, cultură sau nivel de educație. Aduce suferință, boală și moarte, sărăcește familiile și economiile naționale.
 • Folosirea oricăror forme de tutun costă enorm economiile naționale, prin creșterea costurilor legate de sănătate și scăderea productivității. Asfel se agravează problemele de sănătatea și crește sărăcia, având în vedere faptul că, persoanele cu venituri mici aleg să cheltuiască mai mulți bani pe tutun și mai puțini pe mâncare sănătoasă, educație și îngrijire. Aproximativ 80% din decesele premature cauzate de consumul oricăror forme de tutun sunt atribuite țărilor cu venituri mici și medii, care întâmpină dificultăți mari în atingerea obiectivelor de dezvoltare.
 • Cultivarea tutunului necesită cantități enorme de pesticide și fertilizatori, ceea ce pote fi toxic și poluant pentru rezervele de apă.
 • Convenția OMS privind controlul tutunului ghidează lupta globală împotriva epidemiei tutunului. Acest tratat internațional are 179 de țări partenere și Uniunea Europeană. Mai mult de jumătate din țările lumii au implementat cel puțin o măsură din tratat.
 • Prin creșterea taxelor pe tutun, o parte din bani pot fi folosiți în dezvoltare.

                 În acest sens, la nivelul  CPECA Vâlcea sunt în curs de desfășurare o serie de activități de informare, educare și conștientizare a riscurilor associate consumului de tutun.

Astfel, s-a abordat problematica consumului de tutun în cadrul întâlnirilor avute cu elevi de la Școala Gimnazială nr. 10, Școala Gimnazială “Take Ionescu”, Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab” și studenți de la Universitatea “Constantin Brâncoveanu” din Râmnicu Vâlcea.

De asemenea, în cadrul întâlnirilor care vor avea loc la DGASPC Vâlcea, în zilele de 30-31 mai, cu asistenții sociali  din cadrul comunităților locale  se vor prezenta atât riscurile consumului de tutun, cât și serviciile de asistență oferite de CPECA Vâlcea pentru persoanele care doresc să renunțe la tutun.

C.P.E.C.A. Vâlcea

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here