Echipajele SMURD din cadrul ISU Vâlcea, la datorie în minivacanța de cinci zile, între 1 şi 5 iunie

0
Imagine ARHIVĂ

În ultimele 5 zile, membrii echipajelor SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru 52 de situaţii de urgenţă.

Echipajele au intervenit în localităţile: Amărăşti, Băile Govora, Bărbătești, Berbeşti, Bujoreni, Călimănești, Câineni, Drăgăşani,  Frânceşti, Glăvile, Gușoeni, Ioneşti, Măciuca, Mihăeşti, Mitrofani, Nicolae Bălcescu, Ocnele Mari, Prundeni, Racoviţa, Rm. Vâlcea, Sălătrucel, Scundu, Stănești, Ștefănești, Șuşani, Tetoiu și Vlădești pentru următoarele situații de urgență: un stop cardio-respirator; opt traumatisme cranio-cerebrale;  cinci hipertensiuni arteriale; o insuficiență respiratorie; cinci accidente de circulaţie; o intoxicație cu ciuperci; două stări de lipotimie; dureri: precordiale, la nivelul capului, abdominale, de membre, toracice, renale  şi stări generale de rău.

După acordarea primului ajutor calificat, 48 pacienţi au fost transportaţi la cele mai apropiate unităţi spitaliceşti pentru îngrijiri suplimentare.

Pacientului cu stop cardio-respirator i s-au efectuat manevre de resuscitare însă,  din păcate, fără nici un rezultat, decesul acestuia fiind declarat de cadrul medical de pe ambulanţa SAJ Vâlcea.

În data de 01.06.2017, la ora 13.52, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru scoaterea unei persoane dintr-o fântână în localitatea Livezi.

În circa o jumătate de oră de la solicitarea a fost scos un bărbat înecat, în vârstă de 70 de ani, dintr-o fântână de circa 10 m adâncime.

În data de 02.06.2017, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor în: localitatea Racovița – pentru scurgeri de combustibil din rezervorul unui auto tir, precum și municipiul Rm. Vâlcea, strada General Magheru nr. 29 – pentru scurgeri de gaz din cauza unor fisuri la conducta de alimentare.

Misiunile au fost finalizate în momentul aducerii situațiilor la starea de normalitate: aproximativ 3 ore (la auto tir), respectiv o jumătate de oră.

Tot in data de 02.06.2017, la ora 18.31, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit în localitatea Glăvile.

Până la sosirea forţelor de intervenţie şi stingerea incendiului, au ars: o casă de locuit, construită din lemn cu învelitoare din țiglă, pe o suprafaţă de circa  80 mp.. Din cauza materialelor combustibile din componența casei și distanței față de construcțiile învecinate, incendiul s-a extins la vecin unde au ars:  o bucătărie de vară, construit din lemn cu învelitoare tablă, pe o suprafaţă de aproximativ 20 mp.; o aplecătoare pe o suprafață de circa 3 mp.; un depozit de cereale pe o suprafață de aproximativ 5 mp și o magazie pe o suprafață de circa 12 mp.

Din nefericire, o femeie, în vârstă de 94 de ani, a fost găsiți decedată în casa  de locuit.

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

În data de 04.06.2017, la ora 10.40, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un autoturism în localitatea Gușoeni.

Până la sosirea forţelor de intervenţie şi stingerea incendiului, a ars instalația electrică din partea față a autoturismului. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  producerea unui arc electric din cauza izolației necorespunzătoare a conductorilor electrici.

În aceeași zi, ora 19.14, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un autoturism în localitatea Horezu, sat Romanii de Jos.

Până la sosirea forţelor de intervenţie şi stingerea incendiului, au ars: materialele combustibile din compartimentul motor.  De asemenea au fost degradată caroseria din partea față a autoturismului. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  producerea unui scurtcircuit electric din cauza conductorilor electrici deteriorați.

Tot în data de 04.06.2017, la ora 22.17, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la o ghenă de gunoi în localitatea Brezoi.

Până la sosirea forţelor de intervenţie şi stingerea incendiului, au ars resturi menajere dintr-un tomberon metalic. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Alunecarea de la Alunu

Începând cu data de 10.05.2016, au fost semnalate alunecări ALE MASELOR DE PĂMÂNT în punctul ” Gropile”, situat în extravilanul comunei Alunu, în speță alunecarea haldei de steril – Cariera Berbești Vest – pe latura sudică.

Din data de 11.05.2017, s-au început monitorizarea acestei alunecări de către comisii mixte constituite din reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu şi luarea primelor măsuri de către comitetul local pentru situaţii de urgenţă al localităţii Alunu.

În după amiaza zilei de 16.05.2017 până în data de 20.05.2017, s-au luat măsuri de evacuare a membrilor primelor 4 familii(M Victor – 3 membri, M Constantin – 2 membri, M. Ion – 4 membri, M Ilie – 5 membri), animalelor, bunurile materiale şi elementelor de construcții de la case și anexe.

Ca urmare a evoluției situației operative din comuna Alunu, în perioada 01.06.2017 -03.06.2017, s-au luat măsuri de evacuare a membrilor a două familii (A. Ion – 3 membri, G. Ion – 3 membri), animalelor, bunurile materiale şi elementelor de construcții de la case și anexe. Pentru a salva cât mai multe elemente de construcții, pe parcursul zilelor de 2 și 3.06 s-au suplimentat forțele și operațiunile pentru îndepărtarea maselor de steril acumulate în aval de al doilea pinten au continuat pe timp de noapte, iluminatul fiind asigurat de un echipaj venit în sprijin de la ISU al județului Dolj.

Pentru intervențiile din aceste zile au fost alocate forțe și utilaje de ISU Vâlcea, ISU Dolj, IPJ Vâlcea, I.J.J. Vâlcea, SGA Vâlcea, SVSU Alunu și CET Govora.

De asemenea evoluția situației operative din zona afectată a fost evaluată de conducerea IGSU (împuternicit inspector șef. colonel Dragne Daniel-Marin), precum și o echipă de specialiști pentru găsirea unei soluții tehnice și științifice privind stoparea alunecării de teren.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here