Cu ocazia sărbătoririi Zilei Justiției Penale Internaționale, 17 iulie 2019, Uniunea Europeană își reafirmă sprijinul de lungă durată față de sistemul de justiție penală internațională și, în special, angajamentul său ferm față de Curtea Penală Internațională (CPI), ca parte a angajamentului mai larg al UE față de o ordine internațională bazată pe norme.
Anul trecut am marcat cea de a 20-a aniversare a Statutului de la Roma al CPI, angajându-ne să utilizăm toate instrumentele noastre de politică internă și externă pentru a sprijini lupta împotriva impunității și pentru urmări dreptatea, ca element central al realizării păcii și securității durabile, contribuind la restabilirea încrederii și a reconcilierii între comunitățile afectate. UE și statele sale membre își vor continua activitatea în vederea ratificării și a punerii în aplicare universale a Statutului de la Roma. UE și statele sale membre se angajează să susțină și să apere principiile și valorile consacrate în Statutul de la Roma și să păstreze integritatea acestuia, întrucât persistența unor provocări la adresa justiției penale internaționale constituie un obstacol serios în calea eficienței sale depline.
Mecanismele de justiție internaționale sunt esențiale pentru a asigura investigarea celor mai grave infracțiuni care preocupă comunitatea internațională, aducerea autorilor acestora în fața justiției și oferirea de asistență adecvată și despăgubiri pentru prejudiciul suferit victimelor. Nu vom uita niciodată atrocitățile comise în trecut, ci le vom păstra ca parte a memoriei noastre colective umane și a hotărârii de a preveni viitoare conflicte și genocide. Acesta este motivul pentru care UE contribuie în fiecare an la promovarea justiției penale internaționale cu peste 38 de milioane EUR din 2014, prin sprijinirea CPI și a inițiativelor și mecanismelor justiției de tranziție pentru numeroase țări, cum ar fi mecanismele internaționale pentru Siria și Myanmar.
La nivel mondial, UE contribuie la reforme mai ample ale sectorului justiției prin programe care vizează completarea și consolidarea sistemelor naționale de justiție și va continua să depună eforturi pentru a sprijini lucrătorii din domeniul drepturilor omului, avocații, procurorii și toți contribuitorii la sistemul internațional de justiție care depun eforturi neîntrerupte pentru a face dreptate și a proteja drepturile fundamentale ale omului.