Daciana Sârbu: E nevoie de o strategie integrată pentru combaterea HIV, a tuberculozei si a hepatitei virale la nivelul Uniunii Europene

0

Epidemiile de HIV, tuberculoza si hepatita virala sunt amenințări majore la adresa sănătății publice in Uniunea Europeana, iar eforturile de prevenție si combatere a acestora ar avea rezultate mai bune daca ar fi reunite într-o strategie integrata, a susținut eurodeputata Daciana Sârbu in cadrul unei dezbateri ce a avut loc luni la Strasbourg, in sesiunea plenara a Parlamentului European.

“Toate cele trei tipuri de afecțiuni lovesc, de cele mai multe ori, aceleași grupuri vulnerabile. Este logica, deci, gestionarea lor comuna, printr-o strategie integrata. O astfel de abordare va aduce rezultate mai bune si mai rapide”, a afirmat eurodeputata. Aceasta a subliniat ca, deși căile de transmitere sunt diferite, nevoia de prevenție, diagnosticare timpurie si tratament cat mai prompt este aceeași în cazul tuturor celor trei boli, fapt evidențiat si de rezoluția dezbătuta de forul legislativ european pe aceasta tema.

Atât eforturile de prevenire, cat si cele de tratare pot beneficia major de pe urma unei strategii integrate la nivelul Uniunii Europene, a arătat în mesajul sau eurodeputata, care este vicepreședinta a Comisiei de Sănătate publică din Parlamentul European.

Deși tratamentele sunt tot mai eficiente, nu toți bolnavii au acces la ele, a atras atenția Daciana Sârbu: “S-au înregistrat progrese semnificative in ce privește prevenția si tratarea acestor boli. Însă nu toate tratamentele disponibile au avut impactul dorit, din cauza faptului că medicamentele au preturi mari si stocurile sunt fluctuante”.

Susținătoare ferma a programelor de prevenție in domeniul sănătății, deputata europeana a subliniat  ca “acțiunile preventive, inclusiv programele educaționale, sunt, în mod clar, cele mai bune opțiuni pentru pacienți, pe lângă faptul ca sunt si soluțiile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor”.

In opinia sa, o strategie integrata la nivelul UE poate oferi răspunsuri la câteva dintre dificultățile actuale în combaterea acestor epidemii si poate ajuta la obținerea de rezultate mai bune in lupta împotriva acestor amenințări la adresa sănătății publice.

In 2015 au fost raportate aproape 30 000 de noi cazuri de infecții cu HIV diagnosticate in cele 31 de tari din UE/SEE, aproximativ 120 000 de persoane din regiunea Europei au dezvoltat tuberculoza multirezistenta, iar hepatita virala (HCV) reprezintă una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial, se precizează în textul întrebării orale dezbătute luni la Strasbourg; toate cele trei boli necesita programe susținute si pe termen lung, vizând adesea grupuri de populație care se suprapun, arata inițiatorii rezoluției.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here